Освіта проти пандемії. Як у світі починають шкільний рік попри Covid-19

2563 0
У Німеччині унів поділили на «когорти», а у Великій Британії – на бульбашки».
Фото: Kelly Sikkema for Unsplash

Фото: Kelly Sikkema for Unsplash

Початок навчального року, зважаючи на ситуацію з Covid-19, став викликом для кожної держави світу. Частина з них таки зважились на відкриття шкіл, а деякі навіть не вводили обов’язкове соціальне дистанціювання та носіння масок. Tvoemisto.tv оглянуло, як у світі розпочався освітній сезон.

Читайте також: Діти мають розуміти, що з ними відбувається. Як Covid-19 вплине на новий навчальний рік

Як повідомляє  BBC, французькі школи готувалися до відкриття 1 вересня за дещо простішими правилами, порівняно з тими, що діяли при відновленні їх роботи у травні. Зокрема, тепер немає обмежень щодо заповненості класів, а групи дітей можуть контактувати між собою, проте розклад повинні спланувати таким чином, щоб школярі якнайменше скупчувались на перервах. Разом з тим, уряд запровадив носіння масок у приміщеннях шкіл, що є обов’язковим для учнів і вчителів навіть у класах під час занять. За інформацією The Telegraph, знімати їх можна хіба що у їдальнях, а щодо шкільних подвір’їв потрібність масок має визначати дирекція.

В той же час, у Німеччині школи відкриватимуть у різний час і за дещо відмінними правилами, які має окремо затвердити кожна федеральна земля. Зокрема, це стосується масок, які потрібно буде носити в школах одних частин країни, але в той же час вони не будуть обов’язковими в інших. Що стосується реорганізації навчання у класах, німецькі школи запровадили поділ на так звані «когорти» – групи по кілька сотень учнів, які не мають перетинатися між собою протягом дня, проте всередині цих груп не встановлюються обмеження із соціального дистанціювання. У разі інфікування представники місцевої влади вирішуватимуть, кого відправляти на карантин, проте за такого поділу учнів у Німеччині сподіваються, що можна буде в разі потреби ізолювати лише окрему «когорту» замість цілої школи, повідомляє Deutsche Welle.

Читайте також: Тут нема батьківських чатів. Як це вчитися у американській школі

Схоже групування учнів запровадили і в школах Великої Британії, формуючи так звані «бульбашки» з класів або вікових груп, як пише The Telegraph. Всередині них соціальне дистанціювання також не буде обов’язковим, і вони разом проводитимуть уроки, перерви та ланч. Очевидно, що ці групи є набагато меншими за «когорти» у німецьких школах, тому в разі інфікування потрібно буде ізолювати ще меншу кількість учнів.

Водночас, у США до відкриття шкіл беруться з дещо меншим завзяттям. Як повідомляє CNN, посилаючись на дані ресурсу Education Week, більшості штатів доручили самим вирішувати, як і коли починати навчальний рік. При цьому для 5-ти штатів держава дала дозвіл на повне або часткове відновлення шкільного навчання, а 6-ти заборонила починати навчання «вживу» або порадила відкласти його. Відповідно, правила навчання в американських школах дуже відрізняються. Наприклад, у Штаті Айова учні мають проводити, принаймні, половину свого шкільного дня у класах, також організовано паралельне онлайн-навчання. Якщо кількість інфікованих зростатиме, то школи мають бути готовими перейти на дистанційний режим роботи.

Читайте також: Як підготувати дитину до початку навчального року. Чеклист для школярів та батьків

А Вірджинія і Північна Кароліна запровадили змішану форму навчання, щоб зменшити кількість учнів, що перебувають в освітніх закладах одночасно, і дати можливість вчитись онлайн особам із груп ризику.

Стосовно 1 вересня в Україні нагадаємо, що МОЗ оновило рекомендації для організації навчального процесу в умовах пандемії. Зокрема, учні 1-4 класів зможуть пересуватись по школах без масок/ респіраторів, на вході до школи мають бути встановлені антисептики, а після кожного уроку діти мають ретельно мити руки. Щодо вчителів, то їх на роботу допускатимуть лише після вимірювання температури. У «помаранчевій» зоні їм також рекомендують користуватись захисними щитками, в той час як у «зеленій» і «жовтій» – лише дотримуватись соціальної дистанції, а школи «червоної зони» мають піти на тимчасовий карантин.

Віталій Голіч

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!