Освітній омбудсмен заявив про загрозу скасування ЗНО в Україні

19492 0
Зовнішнє незалежне оцінювання є найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти.
Фото: clutch.ua

Фото: clutch.ua

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив, що у владних структурах готують документи про скасування ЗНО взагалі. Наразі інформація надійшла з кількох джерел, але поки що вона не підтверджена офіційно.

Читайте також: Чи можуть на Львівщині перенести ЗНО через непослаблення карантину

«Менш за все я хотів би «розганяти паніку». Більше того, надзвичайно сподіваюся, що це – лише чутки, можливо – спроба «перевірити реакцію суспільства». Якщо це не так – дуже очікую на однозначну заяву про недоторканість ЗНО як надійного інструменту, який гарантує рівні права доступу до вищої освіти», – зазначив Сергій Горбачов.

Якщо ЗНО скасують, скориставшись ситуацією із пандемією, то до української освіти повернуться хабарі та корупція під час вступних іспитів до вишів. А обдаровані діти з родин навіть середнього достатку втратять можливість завдяки власному таланту потрапити в омріяний університет, бо у них немає грошей, каже омбудсмен.

«Це означатиме, що ми остаточно втрачаємо шанс на те, що українська вища освіта буде розвиватися і матиме шанс досягти світового рівня. Це означає ще більшу «втечу розумних» до закордонних університетів», – пояснив Сергій Горбачов.

Читайте також: У Міносвіти відповіли на найпоширеніші запитання про ЗНО 2020

Скасування ЗНО не можна допустити, наголошує омбудсмен. 

«Лише громадянський спротив та ясно виражена позиція більшості суспільства: "Руки геть від ЗНО!" зможе захистити право української молоді на справедливий доступ до вищої освіти. Покажемо, що ми не будемо миритися із свавіллям та хабарництвом», – закликав діяч.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!