«Місто-сад». Як у Львові хочуть оновити парк біля психіатричної лікарні. Фото, відео

5991 0
На території парку росте не один десяток давніх дерев, зокрема і 200-літня груша.
фото: тарас бабенчук

фото: тарас бабенчук

Парк довкола Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні оголосили пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кульпарків». Він не є новим, оскільки закладений в кінці 19 століття, коли тут з’явилася лічниця, тому змінився лише статус. Про це під час стріму Tvoemisto.tv завідувачка кафедри містобудування Національного університету «Львівська політехніка» Галина Петришин.

«Лічниця складається з двох частин. Старіша характерна величезним головним корпусом, тоді було так прийнято, що всі служби були зібрані під одним дахом. Це так званий німецький тип. Вони закладена за австрійських часів, як єдина для галицького краю під пануванням Австрії. Там обслуговували мешканців Кракова, Львова тощо», – каже вона.

Читайте також: Скільки дерев у Львові планують висадити цього року і де саме

Окрім цього, на території парку – не один десяток давніх дерев, які були посаджені, коли частину території забудували. Були також дерева, які росли до цього. Приміром, за словами садівничого психіатричної лікарні Романа Шелегона, є груша, якій близько 200 років. Однак більшість дерев тут є аварійними та перезрілими. Деякі перегнили, мають захворювання тощо.

Водночас, як зазначає доцент кафедри містобування НУ «Львівська політехніка» Степан Тупісь, надання статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення дасть можливість залучати кошти з різних джерел, у тому числі і грантових, і з природоохоронних фондів для догляду і розвитку території.

Читайте також: В одному із парків Львівщини живе рідкісний вид птахів

«Ініціатором робіт тут має бути лікарня. Статус також дає моливість розробки документів, проєктів, щоби прибрати дерева, які в поганому стані, що віджили, і закладати в проєктах нові саджанці на заміну», – додає він.

Для довідки

Парк розташований на вул. Кульпарківській, 95. Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня є єдиним в Україні прикладом медичного закладу, побудованого відповідно до ідеї «міста-саду» англійського журналіста та соціолога Е. Говарда, які найповніше реалізувалися при закладенні шпиталів початку ХХ століття.

На території збережена композиція прогулянкових доріжок променистого характеру у планувальній структурі закладень Адольфа Рерінга та планувальна структура партерної частини закладень Бауера. Акцентом є під’їзна алея до головного корпусу із гіркого каштану звичайного, яка поступово переходить у партерну частину з декоративними композиціями перед адміністративним корпусом.

На території парку виявили 33 види деревно-кущових рослин, серед яких вікові екземпляри окремих видів дерев з періоду закладення парку. Окрім того, парк знаходиться на межі ареалів цілого ряду видів птахів. Вони тут гніздяться, зимують або мігрують в межах зеленої зони міста Львова.

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!