Перша вакцина від коронавірусу приїде на Львівщину наступного тижня. Деталі

2214 0
Наразі невідомо скільки доз вакцини отримає Львівщини. За попередніми прогнозами, в першій хвилі вакцинації вакцинують приблизно 6 тисяч мешканців області.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

Перший етап вакцинації від коронавірусної інфекції має розпочатись з наступного тижня. Про це повідомила епідеміологиня, керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко.

Яка вакцина приїде?

15 числа в Україну має надійти вакцина за програмою COVAX, а саме Pfizer-BioNTech. Її розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. BioNTech виготовила новітню вакцину, яка належить до групи мРНК-вакцин. Це означає, що в організм вводять певний генетичний код, який змушує власний організм продукувати білок подібний до коронавірусу. Натомість організм відповідає виробленням захисних антитіл проти коронавірусу.

5 діб на вакцинацію

Особливістю вакцини є те, що вона може тривало зберігатися при температурі - 80 °C, тобто це низька заморозка. Тому вакцина в замороженому вигляді буде зберігатись централізовано в Києві, далі компанії розвозитимуть вакцину в регіони і ув області буде 5 діб для того, щоб зберігати її при температурі від +2-+8 °C, щоб вона не втратила своїх властивостей. Відтак, щоб вакцинація пройшла максимально ефективно. Вакцина буде надходити партіями. Одну використали – привезли другу.

Потрібно отримати дві дози вакцини

Кожна людина повинна отримати дві дози вакцини з інтервалом мінімум 3 тижні, максимум – 4 тижні. Людина, яка провакцинувалась і отримала одну дозу, наступну дозу отримала того ж виробника. 

Першими будуть медики

Вакцинація розпочнеться з медичних працівників 23 ковідних лікарень області. Далі приєднаються члени мобільних бригад, які будуть вакцинувати і представники екстреної медичної допомоги, які становлять групу критичного ризику для інфікування.

Уже є 14 бригад

Вакцинація є добровільною. На сьогодні Львівщина створила 14 мобільних бригад, 10 з яких будуть працювати по Львову, та 4 за межами міста. Є рекомендації МОЗ наразі почати з 2 бригад: одна по місту, друга за межами. Проте остаточного рішення поки немає.

Алгоритм щеплення. Кому вводити не можна?

Людина приходить в тимчасовий пункт щеплення, заповнює інформовану згоду в якій зазначає стан свого здоров’я, ознайомлюється з інформацією про препарат для вакцинування. Далі проходить на зустріч з лікарем. Лікар вимірює температуру тіла, оглядає шкіру, слизові для того, щоб переконатися, що на момент звернення людина не має гострих захворювань.

Лікар запитує про наявність алергічного анамнезу, оскільки алергія на пропіленгліколь буде протипоказом до введення вакцини Pfizer-BioNTech. І, звісно, запитує чи пацієнтка не вагітна. Вагітність наразі є протипоказом до проведення вакцинації. Також не вакцинують дітей до 18-ти років, оскільки ще немає клінічних випробувань на цій віковій категорії.

Після того, як лікар дозволяє робити щеплення, людина приходить безпосередньо в кабінет щеплення, там з нею працюватимуть два медичних працівники. Згідно з інформацією яка є, вакцина буде вводитись в дельтоподібний м’яз плеча. Далі людині запропонують пів години посидіти в приміщенні розташованому поряд. Адже 99% всіх анафілактичних реакцій стається в перші 30 хвилин після введення антигена, тобто якоїсь чужорідної речовини.

Як зазначила Наталія Іванченко, наразі невідомо скільки доз вакцини отримає Львівщини, проте за попередніми прогнозами в першу хвилю вакцинації підлягає приблизно 6 тисяч мешканців області.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!