Першу дозу вакцини отримали вже більше половини охочих вакцинуватись львів’ян

1121 0
Станом на 27 вересня у Львівській області повністю вакцинованими від Covid-19 є приблизно 13% мешканців. За цим показником Львівщина займає 13-те (минулого тижня – 12-те) місце в Україні.
Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Кількість хворих та госпіталізованих з Covid-19 на Львівщині минулого тижня зросла, але темпи поширення вірусу дещо сповільнилися. Водночас в області вдалось покращити показники вакцинації. Щоправда, у Львові попит на вакцини тепер радше падатиме, бо перші дози могли отримати вже більше половини охочих вакцинуватись львів’ян. Tvoemisto.tv проаналізувало найважливіші показники в контексті пандемії Covid-19 станом на понеділок, 27 вересня. 

Вакцинація

Минулого тижня в області вдалось зупинити падіння темпів вакцинації. Тиждень почався дуже мляво, але у четвер і п’ятницю були встановлені рекорди за кількістю виконаних щеплень на добу (понад 11 тисяч – першими та другими дозами). Загалом, від 20 до 26 вересня на Львівщині зробили 49 207 щеплень (і першими, і другими дозами). Для порівняння – за попередній тиждень вересня (від 13 до 19 вересня) в області зробили 43 888 щеплень.

Зростання кількості виконаних за минулий тиждень щеплень частково можна пояснити запровадженими обмеженнями жовтої зони: деякі працедавці переконали власних працівників отримати щеплення, щоб мати змогу працювати без обмежень в умовах жовтої та червоної зон. Варто звернути увагу й на те, що серед щеплених за минулий тиждень значно зросла частка освітян. 

 

 

Станом на 27 вересня у Львівській області повністю вакцинованими від Covid-19 є приблизно 13% мешканців. За цим показником Львівщина займає 13-те (минулого тижня – 12-те) місце в Україні. У першій п’ятірці, як і раніше – Київ, Київська, Полтавська, Черкаська та Дніпропетровська області.

У Львові, за даними пресслужби ЛМР, станом на ранок 27 вересня, хоча б однією дозою вакцин від Covid-19 були щеплені 179232 львів’ян, тобто приблизно 24% усіх мешканців Львова або трохи більше 29% дорослих мешканців Львова (у віці від 18 років та старших), які можуть претендувати на щеплення. З опитувань громадської думки (Сьоме всеукраїнське муніципальне опитування, проведене Соціологічною групою «Рейтинг» у червні цього року, експрес-дослідження Соціологічного Центру «Соціоінформ», проведене у липні), ми знаємо, що планують вакцинуватись 50-52% дорослих львів’ян.

Отже, першу дозу вакцини отримали вже більше половини охочих вакцинуватись львів’ян. З досвіду наших країн-сусідів (наприклад, Польщі) це означає, що попит на вакцини від Covid-19 буде невдовзі знижуватись. Проте ми не виключаємо й помилки у наших розрахунках – наприклад, серед щеплених можуть бути й не лише львів’яни, а мешканці області. Крім того, ставлення до вакцинації могло змінитися у серпні-вересні.

Переглянути, якими вакцинами щепили львів’ян та мешканців Львівщини протягом усієї вакцинальної кампанії, можна на графіку нижче.

 

 

Захворюваність

За тиждень з 20 до 26 вересня на Львівщині 3 435 хворим підтвердили діагноз Covid-19. Це серйозне зростання порівняно з попереднім тижнем (тоді хворих було виявлено 2 648), проте кількість хворих могла б бути ще більшою у випадку ширшого тестування. Більшу кількість підтверджених діагнозів, ніж на Львівщині, отримали за минулий тиждень лише у Харківській (4 805 нових хворих) та Дніпропетровській областях. З урахуванням чисельності населення, на тлі інших регіонів на Львівщині із захворюваністю загрозлива ситуація, але не настільки, як на Буковині, Харківщині й, можливо, Херсонщині.

 

 

Госпіталізації

Погана новина: за минулий тиждень лікарні області прийняли більше нових хворих з підозрою на Covid-19 або підтвердженим діагнозом – 1 060. За попередній тиждень (від 13 до 19 вересня) нових хворих у стаціонарах було менше — 864. Кількість зайнятих ліжок у стаціонарах зросла з 1 302 ліжок увечері 20 вересня (понеділок) до 1 581 ліжок увечері 26 вересня (неділя).

Добра новина полягає у тому, що темпи заповнення ліжок уповільнились порівняно з попереднім тижнем за рахунок виписок. За кількістю хворих у стаціонарах (на кінець доби 26 вересня) Львівщина є на другому місці в Україні після Харківщини. Водночас, з кількості нових госпіталізацій за тиждень на 100 тис. мешканців зрозуміло, що ситуація у Харківській, Чернівецькій та Дніпропетровській областях є набагато гіршою, ніж на Львівщині.

 

 

Смертність

Кількість оприлюднених смертей від Covid-19 зросла за минулий тиждень (56) у порівнянні з попереднім тижнем (37). Смертність є зараз вже приблизно на рівні середини жовтня минулого року, і, очевидно, буде далі зростати з огляду на збільшення госпіталізацій та кількості хворих з підтвердженим діагнозом. 

Більше, ніж на Львівщині смертей від Covid-19 за минулий тиждень зареєстрували лише на Харківщині (79), Одещині (68) та Буковині (58). 

 

 

Актуальну інформацію про поширення коронавірусної хвороби у регіонах та перебіг вакцинальної кампанії можна отримати за цим посиланням.

Дмитро Борисов

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!