Персонал ˜«швидкої» у Львові скаржиться на жахливі умови праці. Фото. ОНОВЛЕНО

8483 5
У соціальній мережі з’явилося повідомлення нібито від працівниці 1-ї підстанції швидкої медичної допомоги. Жінка виклала у мережу скарги на своє місце роботи. Повідомлення надійшло до спільноти «Варта – 1» у Фейсбук. Tvoemisto.tv поспілкувалося з усіма сторонами конфлікту та з'ясувало деталі.

За словами авторки повідомлення, косметичні ремонти у приміщенні лікарні персонал робить за власні кошти, вбиральні у підстанції швидкої ніхто не прибирає, а місце відпочинку працівників схоже на «карцер».

«Ліжка, де ми відпочиваємо в переривах між викликами, мають матраси, які там ще з часів СССР, стіни в жахливому вигляді (ніби це не місце відпочинку персоналу, а якийсь карцер…), всі косметичні ремонти ми робимо за свій рахунок, навіть якщо машина ламається то або не ремонтують, або ремонтують за кошти водіїв, постіль міняють раз в місяць (тому приносимо свою)… Туалети не прибирають… Завжди дивувало ставлення нашого начальства, їздять на машинах дорогих, а елементарну прибиральницю в туалет найняти не можуть…», — значиться у повідомленні.

Будівля 1-ї підстанції. Фото зі спільноти Варта-1 у соціальній мережі
 

Чоловіча вбиральня у 1-й підстанції. Фото зі сторінки спільноти Варта-1 у соціальній мережі

 

У лікарні скаргу сприймають як наклеп. Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv головний лікар Наталія Поважук, інформація не відповідає дійсності. 

«Це просто поливання нас брудом. Будь-хто може прийти і переконатися, що ця інформація неправдива. Я навіть не певна, що її розповсюджують наші працівники. У них інші погляди на все це», — каже Наталія Поважук. 

Головний лікар вважає, що приміщення підстанції навмисно хтось забруднив, а потім сфотографував. 

Журналіст Tvoemisto.tv особисто відвідав 1-шу підстанцію. На місці не було бруду, на відміну від пошарпаних стін та старих меблів.

Будівля 1-ї підстанції Швидкої медичної допомоги

Кімната відпочинку медперсоналу у 1-й підстанції

Чоловіча вбиральня у 1-й підстанції

Чоловіча вбиральня у 1-й підстанції

Жіноча вбиральня у 1-й підстанції

Подібні умови і у 2-й підстанції швидкої медичної допомоги. Хіба що сама будівля у кращому стані.

Кімната відпочинку персоналу у 2-й підстанції 

Кімната відпочинку персоналу у 2-й підстанції 

Вбиральня у 2-й підстанції 

За словами головного лікаря «Швидкої», «не найкращі» умови праці пояснюються нестатком коштів.

«Ми з обласного бюджету вже три роки нічого на ремонт не отримуємо, — зазначає Наталія Поважук. – Все закуповуємо за позабюджетні гроші, які самі і заробляємо. Наприклад, фарбу для стін купуємо, а от фарбує вже персонал». Головний лікар каже: ніхто нікого робити косметичні ремонти не змушує.

Бруд у вбиральні Наталія Поважук пояснює тим, що туалетом користується понад 30 чоловіків, а прибиральниці немає. Звільнилася місяць тому. Зараз шукають нову.

Щодо місць відпочинку, то головний лікар певна — умови нормальні.

«Люди сюди приходять не відпочивати, а працювати. Ми не в Америці, звідки ж умови нормальні будуть? Попити чаю або перепочити півгодини тут можна», — зазначає Наталія Поважук.

Наталія Поважук каже, що капітальний ремонт 1-ї підстанції планували у 2008 році. Але тоді ціни на все почали зростати і проект так і залишився проектом. Наразі ремонт підстанції — тільки у планах.

«Ми маємо працювати для хворих. Тому зараз усі гроші кидаємо на те, щоби покращити технічне забезпечення, яке дозволяє швидше приймати виклики, виїжджати на них тощо. У таких установах, як наша, головні пацієнти, а не медики».

На робочому місці медперсонал перебуває 12 годин. За свою роботу фельдшер отримує близько п’яти тис. грн, а лікар — 5200 – 5500 грн. Головний же лікар, Наталія Поважук, має вісім тисяч гривень на місяць.

За роз'ясненням ситуації Tvoemisto.tv також звернулося до начальника депртаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Богдана Чечотки.

«На ремонти кошти не виділяють вже не три роки, а більше. Фінансування вкрай обмежене. І капітальні видатки зосереджуються в основному або з позабюджетних, або з благодійних надходжень», — зазначає Богдан Чечотка.

На думку посадовця, у майбутньому переформатування моделі видачі коштів медичним закладам можливе. Але поки що на це не варто дуже сподіватися. 

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
13 Вересня, 2016 23:47
Леся Стаття ні про що! Ще й , як можна було "з'ясовувати деталі", щоб підстанцію лікарнею назвати двічі!
11 Вересня, 2016 17:02
Ганна Тетяно, на локацію ми виїхали одразу. Але текст не можна було давати без коментаря очільника департаменту охорони здоров'я ЛОДА, бо він - одна зі сторін конфлікту. Власне, його ми і намагалися дістати найдовше.
Фото, які ви бачите, були зроблені у той же день, коли і опублікували першу статтю.
11 Вересня, 2016 15:38
Тетяна А чому журналісти дали адміністрації аж місяць на виправлення ситуації? Треба було одразу йти з візитом, як обіцяли.
10 Вересня, 2016 14:56
для олег По-перше, хто на що вчився…
По-друге, тут таке твориться що для цього щоб навести елементарний порядок, потрібні солідні кошти, а у медиків мізерні зарплати.
9 Вересня, 2016 23:20
олег А самим працівникам навести елементарний порядок слабо? Привикли чекати коли хтось зробить.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!