Під ЛОДА мешканці громад оголосили безстрокову акцію протесту. Чого вимагають

3833 2
Мешканці громад планують звертатися до суду, якщо проєкти перспективного плану їх районів затвердять без обговорення.

Під будівлею Львівської обласної адміністрації з минулого тижня стоять мешканці львівських сіл та містечок, які хочуть створити власні ОТГ. Сьогодні, 24 лютого, вони протестували впродовж дня.

Читайте також: Район Львівський. Що ще змінить децентралізація в нашій 

Зокрема під ЛОДА зібралися мешканці Сокільників, Сільця, Дублян та інших громад. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv підприємець із Соснівки Мар’ян Гавалко, він разом із однодумцями відстоюють Сілецьку ОТГ.

«Ми будемо відстоювати свою громаду, яку вже створюємо 4 роки. Ми рухались згідно з ЗУ про добровільне об’єднання громад. У п’ятницю в ОДА представили перспективний план і нашої громади у цьому плані немає. Натомість там зробили велику Червоноградську громаду. Без обговорення з радами. Мабуть є якась третя сила, що має інтереси на наших територіях, адже у нас є 4 шахти, вугільна компанія і хтось хоче керувати цими ресурсами замість Сілецької ОТГ, що нараховує 17,5 тисяч людей», – розповів Мар’ян Гавалко.

Водночас членкиня виконкому Дублянської селищної ради Марія Кульчицька у коментарі Tvoemisto.tv зазначила, що перспективний план створили без погоджень із мешканцями.

«Наша Дублянська ОТГ Самбірського району створена у 2015 році. Вона успішно розвивається. Міжвідомча група діє без публічних обговорень та консультацій. Історія нашого селища сягає 600 років, а Новий Калинів заснований 60 років тому. Порушуються принципи історичної справедливості. Тому наша громада тут. Ми оголосили про безстрокову мирну акцію і вимагаємо внесення нашої громади у перспективний план. Нам кажуть, що ми не спроможна громада, бо в нас індекс податкоспроможності 0,37. Ми подивились у план у Самбірському районі, там є Бісковицька, Ралівська, Рудківська, вони мають менший індекс за нас. Але нам не йдуть на зустріч, щоб зберегти громаду», – каже вона.

Мешканці цих громад планують звертатися до суду, якщо проєкти перспективного плану їх районів затвердять без обговорення.

Додамо, що Сокільники ще в грудні торік домоглися, аби Львівська облрада внесла до перспективного плану формування ОТГ Сокільницьку громаду, до якої ввійшла Годовицько-Басівська сільська рада. 

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто об'єднати приміські села і розширити свої межі

Нагадаємо, у п’ятницю, 21 лютого, міжвідомча група ЛОДА мала розглянути перспективні плани всіх районів, затвердити перелік ОТГ, зокрема й Львівської, й подати на розгляд Кабміну. Втім протестувальники зірвали засідання міжвідомчої робочої групи й її члени не встигли розглянути найбільш дискусійні проєкти. Нині в ЛОДА консультуються з Кабміном щодо затвердження перспективного плану районів Львівщини.

Христина Гоголь


Читайте також:
25 Лютого, 2020 11:57
666 ... та отой "показник" в керівному складі редакцій львівських змі конкретно "зашкалює" ... бо чим ше пояснити їхнє нав'язливе бажання в "рекламуванні" отаких "акцій" ? ...
25 Лютого, 2020 11:53
666 ... заспокійлива обставина -- кількість отих "мешканців-вимагальників" не перевищує узагальнений показник хворих на шизофренію ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!