Хто може не проходити 14-денну обсервацію і після поїздок до яких країн. Перелік і правила

46062 0
Із «червоної зони» (де показник більший, ніж 40 активних випадків на 100 тис. населення), людей відправлятимуть на обсервацію/самоізоляцію після перетину кордону.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Із 15 червня в Україні запровадили адаптивний підхід до самоізоляції/обсервації українців і громадян інших країн, які прибувають з-за кордону. Країни ділять на дві зони, відповідно до кількості активних випадків Covid-19 на 100 тис. населення. Про це повідомляв головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Зокрема, із «червоної зони» (де показник більший, ніж 40 активних випадків на 100 тис. населення), людей будуть відправляти на обсервацію/самоізоляцію на 14 днів після перетину кордону. Із «зеленої зони» (де показник менший, ніж 40) – матимуть змогу не проходити самоізоляцію.

Читайте також: Єгипет із 1 липня почне приймати міжнародні рейси з туристами

Рішення про самоізоляцію/обсервацію осіб буде розглядати та приймати країна, звідки прибуває людина та країна, громадянином якої вона є. Приміром, якщо перебуваєте в Україні, яка є червоній зоні, а їдете до Польщі, то там маєте самоізолюватися на 14 днів. Водночас, якщо прибуваєте з країни зеленої зони, то відправлятися на обсервацію не потрібно.

В той же час, якщо людина є громадянином країни «червоної зони», але має підтверджувальні документи, що протягом останніх 14 днів вона перебувала в країні «зеленої зони», – будуть розглядати тільки країну відправлення. Обов’язковою умовою для іноземців буде наявність полісу медичного страхування на випадок захворювання Covid-19.

Так, станом на 22 червня, відповідно до даних МОЗ, до країн зеленої зони потрапили: Польща, Єгипет, Туреччина, Румунія, Чехія, Болгарія, Естонія, Греція, Албанія, Кіпр, Угорщина, Данія, Німеччина, Норвегія, Австрія, Швейцарія, Грузія, Словаччина, Словенія, Італія, Іспанія, Швеція, Хорватія, Чорногорія, Індія, Індонезія, Малайзія, Таїланд та багато інших.

Країни червоної зони: Франція, Молдова, Португалія, Росія, Білорусь, Бельгія, США тощо.

Читайте також: Які країни відкриють свої кордони цього літа. Перелік і дати

Додамо, що карта постійно оновлюється, враховуючи епідеміологічну ситуацію всередині кожної країни. Таким чином країни зеленої зони можуть стати країнами червоної і навпаки.

Співвласниця туристичної TAS Tour компанії Оксана Мельник у коментарі Tvoemisto.tv розповідає, що країни із морським відпочинком, куди люблять їздити львів’яни, здебільшого не потребують 14-денної обсервації. Йдеться про Єгипет, Туреччину, які відкривають кордони для українців із 1 липня, а також Грецію і Хорватію. Грузія, Туніс, Чорногорія (і ще Чехія) вимагатимуть від туристів результат ПЛР-тесту із негативною відміткою для того, аби уникнути обсервації. Болгарія наразі офіційно не почала впускати туристів до країни.

Нагадаємо, що тих, хто повернувся з-за кордону, але має негативний ПЛР-тест на коронавірус, звільнили від самоізоляції. Водночас Мінцифри розробило додаток «Дій вдома», в якому мають зареєструватися ті, кого зобов’язали до самоізоляції чи обсервації.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!