Поблизу Львова руйнується старовинна церква, якій чверть тисячоліття. Фото

5862 0
У церкві, якій понад 250 років, прогнили дерев’яні підвалини та похилився дах.
Фото: Лілія Онищенко

Фото: Лілія Онищенко

Маленький дерев’яний храм під Круковою горою, що розташований між Брюховичами і Волею Гомулецькою, потребує порятунку. Церкві понад 250 років і вона швидко руйнується. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила очільниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«Стан поганий: прогнили дерев’яні підвалини, похилився дах. Під сам храм підтікає вода, відтак фундамент, на якому стоїть церква, також має конструктивні проблеми. Усе це видно навіть неозброєним оком. Тому вона потребує термінової допомоги із реставрації», – каже вона.

Читайте також: З неї сипеться каміння і прогнив дах. У Львові руйнується символ міста вежа Корнякта

За її словами, кілька років тому сільська громада вже намагалася провести певні роботи – з одного боку підбетонували низ, а стіни «обшила» вагонкою, проте порятунок був нетривалим.

Поруч зі старовинною церквою побудували нову.

«Тепер ці церкви стоять одна біля одної як конкуренти. Старовинна церква діюча, але поруч з новою виглядає дещо загублено. Її конче треба відреставрувати, але громада зовсім невелика і сама справитися не може», – додає співрозмовниця.

Читайте також: Скульптура скорботного Христа у Львові потребує термінової реставрації

Проєктно-кошторисна документація, як зазначила керівниця управління охорони історичного середовища, вже виготовлена. Проте, скільки коштів потрібно на реставрацію цієї давньої церкви, наразі не відомо.

Читайте також: Як виглядають оновлені скульптури XVII ст на фасаді Домініканського собору

«На всю Львівську ОТГ нам хочуть виділити лише 500 тисяч гривень. Що за ці гроші можна зробити? Хіба що можна виготовити кадастр пам’яток археології. Самі роботи десь починати складно, бо не відомо, чи зможемо їх завершити. Наприклад, саме так сталося й у селі Зарудцях, де цілу зиму церква простояла без даху. Роботи там розпочали, а завершити не можуть, бо немає коштів», – каже Лілія Онищенко.

Загалом, за її словами, на території приєднаної ОТГ обліковані 62 пам’ятки архітектури. Проте їх ще переглядатимуть, адже, зокрема, у Ситихові вписана дзвіниця, а її вже немає. Також сюди входять пам’ятки археології, але їх ще треба ознакувати і визначити місце знаходження.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!