Компроміс на Погулянці. У Львові знайшли спосіб зберегти історичні будівлі

3939 0
Старі будинки приведуть до нормального стану зі збереженням фасаду, а новий будинок розташовують у глибині ділянки.
Проєктне рішення: вид тротуару вулиці Погулянка. Архітектори: Юрій Столяров та Михайло Кузьмич

Проєктне рішення: вид тротуару вулиці Погулянка. Архітектори: Юрій Столяров та Михайло Кузьмич

У Львові знайшли рішення, як зберегти старовинні будинки на вул. Погулянка, 11-13 та збудувати нове елітне житло, що не дисонуватиме з історичним характером вулиці. Нагадаємо, у 2018 році тут з’явилися нові власники та почалося обстеження будинку та перевірка його стану. На стадії обговорення першого передпроєктного рішення проти нього висловилися сусіди, оскільки були категорично проти, щоб новобуд примикав до їхнього будинку котеджного типу.

Зазначимо, у цьому районі характерною є одноповерхова забудова, а окремі вілли є пам'ятками архітектури й охороняються законом. Уже зараз загальний вигляд вулиці не є гармонійним, оскільки з кінця 90-х на місці втрачених будинків почали з’являтися нові: котеджі та багатоповерхівки. Особливо дисонансу додають шестиповерховий житловий комплекс та дві дев’ятиповерхівки. Разом із тим, потреба в якісному архітектурному проєкті, який вдало поєднає минуле і сучасне Погулянки, сьогодні є більш ніж актуальною.

«Є велика небезпека, що кожне нове будівництво – це черговий наступ на Погулянку, яку ми втрачаємо. Зникнення Погулянки почалося тоді, коли забудовник, якому дозволили звести п’ятиповерхівку, збудував дев’ятиповерхівку, потім її змушені були узаконити. Цьому треба покласти край, поки ми не втратили Погулянку зовсім», – вважає начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Приклад типової забудови початку XX століття на вул. Погулянка

За її словами, зблоковані будинки на вул. Погулянка, 11-13 не є пам’ятками архітектури за визначеними критеріями. Відповідно до архівних довідок, вони не були власне віллами, це – житло, що будувати на початку ХХ століття для працівників водоканалу. Разом із тим, каже Лілія Онищенко, будинки мають певні ознаки стилю в окремих декоративних елементах і є свідченням минулої епохи.

Сучасний вигляд будинків на вул. Погулянка, 11-13

Навесні 2020 року на розгляд містобудівної та історико-консультативної рад представили містобудівний розрахунок для перебудови на вулиці Погулянка, 11-13. За словами Лілії Онищенко, цей варіант передбачав «дивний компроміс». Зокрема, пропонувалося денмонтувати старі будинки, а на новій багатоповерхівці мала б бути збережена лише стара фасадна стіна. Чиновниця зазначила, що цей варіант був неприйнятним: «Ми були за те, щоб старі будинки залишити і не зносити при проєктуванні. До того ж, мешканці сусіднього будинку не хотіли, щоб новобуд приблоковувався до їхнього».

Архітектори дослухалися до позиції ЛМР і представили восени 2020 року інший ескізний проєкт, в якому старі будинки не зносять. Навпаки, їх приведуть до нормального стану зі збереженням фасаду, а новий будинок розташують у глибині ділянки. Він не буде дисонувати за висотою і «не тиснутиме» на сусідні будинки».

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев пояснює зведення будинку тим, що історичні будинки на вул. Погулянка, 11-13 є в аварійному стані і щоб їх зберегти інвестори мають вирівняти свої показники. Тобто, збудувати якийсь об’єкт на цій ділянці і поєднати процес збереження із розвитком.
 

Дійсний стан будинку 

«У власників є технічні висновки про незадовільний стан конструкції та про ураження будинків шкідливим для людей грибком і ззовні, і всередині. Тому, насправді, сьогодні питання у тому, чи зможе приватний власник здійснити інвестицію, щоб зберегти ці будівлі, чи не зможе, і тоді вони просто впадуть самі» – сказав він.
 

Будинок уражений грибком, шкідливим для людей

За інформацією архітектора Юрія Столярова, економічні розрахунки засвідчили, що на порятунок і відновлення будівель довелося би вкласти стільки грошей, що після реконструкції метр квадратний тут коштував би стільки, як житлова нерухомість у Відні. 

Будинок потребує комплексної санації

«Давайте будемо реалістами: ніхто не купить цю нерухомість за ціною віденської, тому ідея вкладати кошти лише у відновлення цих будівель є нереалістичною. Однак, якщо розглядати її у комплексі з новобудовою, то такий бізнес-проєкт не буде збитковим для ініціатора та буде корисним для міста», – сказав він.

Архітектори Юрій Столяров та Михайло Кузьмич створили проєктне рішення, що вирішує це завдання. Відтак в ескізному проєкті, що вони подали на розгляд історико-консультативної та містобудівної рад, запропонували привести будинки на вул. Погулянка, 11-13 до належного стану: з укріпленням стін, фундаменту, реконструкцією даху.

Архітектори провели ретельні обстеження та обміри історичних будівель, що дасть змогу відреставрувати фасади та відновити втрачені елементи

Тим часом новий п’ятиповерховий житловий будинок пропонують звести у глибині ділянки з можливістю заїзду у подвір’я з вулиці Вахнянина. 

«Новий будинок пропонуємо розташувати на 15 м в глибину ділянки від Погулянки (за існуючими будинками), а його найвища точка (гребінь даху) буде більше, ніж на 20 м далі від тротуару в глибину ділянки. Зі сторони вул. Погулянка люди бачитимуть фасади збережених історичних будівель під колоритними соснами. Новобуд з вулиці буде майже непомітним, його верхні поверхи проглядатимуться лише, якщо стояти навпроти, гребінь даху ховається від ока», – зазначає Михайло Кузьмич.

Завдяки реалізації цього проєкту можна збалансувати згадуваний раніше дисонанс висот будинків на вулиці Погулянка.

«Нові власники не женуться за максимальною висотою. Загалом, на цій території допускається висота 18 м, але проектований фасад будівлі є нижчим. Ми хочемо, щоб цей будинок став переходом від вищої забудови, яка є на куті вулиці, до історичної забудови. Висота основного чотириповерхового об’єму нової будівлі є в рівень сусідніх котеджів», – розповів Юрій Столяров.

Проєктне рішення: вид з протилежної сторони вулиці Погулянка 

Архітектори: Юрій Столяров та Михайло Кузьмич

Пропонується збудувати комфортабельний будинок, у якому буде небагато власників квартир, тож вдасться уникнути інтенсивного навантаження на існуючу інфраструктуру.

«Як на мене, цей останній варіант, що був підтриманий у вересні на містобудівній раді одноголосно та схвалений на історико-консультативній раді, – максимально виконує завдання провести санацію і ревіталізацію історичних будівель. – Прокоментував головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. З тильної сторони хочуть збудувати п’ятиповерховий будинок, верхній поверх – мансардний з відходом від карнизу. За сприйняттям це буде чотириповерховий будинок, притаманний довколишній забудові. Новий будинок має продовжувати висотність нижчих будівель на вулиці. Така будівля там є цілком виправданою з точки зору збереження історичних будинків та використаннння цієї ділянки для будівництвва нового житла».

Він додав, що знайдене дійсно адекватне рішення на існуючі питання. За його словами, поки що інвестори не зверталися у міську раду за отриманням містобудівних умов і обмежень на проєктування і важливо, щоб забудовник дійсно дотримався задекларованих намірів.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!