Чи треба Львову об’єднуватись із селами та хто такі префекти

19006 0
Що потрібно ОТГ та які функції виконуватимуть префекти.
Фото: Leopolis.news

Фото: Leopolis.news

Медіа-хаб «Твоє місто» запустив цикл ток-шоу в межах проєкту «Наші реформи», який має на меті пояснити, що в Україні вже реформувалося та що ще планують.

Про результати першого етапу реформи децентралізації, зокрема формування ОТГ, та поділ Львівщини на нові райони Tvoemisto.tv розповів керівник Львівського відділення Асоціації міст України Василь Абаімов та радник Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Тарас Баранецький.

Читайте також: П’ять районів замість 20. Як планують поділити Львівщину

ОТГ потрібні інвестори

За словами Василя Абаімова, добрими прикладами реформування стати Великомостівська, Вишнянська та Мостиська ОТГ. Він додає, що ОТГ готові залучати інвесторів на свою землю, але є проблема з робочою силою: люди не хочуть працювати і залишати податки громаді. За словами експерта, місцеве підприємство Жовтанецької ОТГ S/C Ambiente Furniture привозить працівників із трьох районів Львівщини.

«Коли у 1998 році я став головою у Добротворі, все було під ковпаком РДА. Нині ж ми бачимо, що громади намагаються самостійно вирішити проблеми, а люди звертаються у міську раду. Можна навести приклад Жовтанецької ОТГ – в них на території працює S/C Ambiente Furniture – датська компанія, яка збирає меблі і відправляє їх на експорт», – каже Василь Абаімова.

Він зазначає, що змінити ставлення людей до роботи на місцях і зацікавити нових інвесторів може безпосередній розвиток ОТГ і людей, які самі працюють на благо громади.

«Обовязково відвідайте в Ходорові ЦНАП. Людині не треба їхати у Львів, щоб отримати закордонний паспорт – це можна зробити на території громади», – каже він.

Громада краще знає, що їй потрібно

ОТГ на Львівщині почали утворювати у 2015 році. Чимало громад утворювались без попереднього розрахунку, деяким навіть не прогнозували стрімкий розвиток.

«Заболотівський ОТГ ніхто не давав шансів, але вона постійно розвивається, а скоро там відкриють молочний завод», – додає Василь Абаімов.

Водночас Тарас Баранецький каже, що успіх ОТГ залежить від маленьких історій успіху всередині.

Якщо ми говоримо про історії успіху,  то це великі – їх є, умовно, 40. У кожній великій історії, є ще мінімум 10-15 малих: коли перекрили дах у школі, в якій він 10 років протікав,  коли відремонтували дорогу, яку роками не ремонтували тощо», – вважає Тарас Баранецький.

Він зазначає, що реформа децентралізації може вирішити проблему, коли 4-5 працівників сільської ради отримують зарплату, але натомість ні за що не відповідають, а сільський голова роками обіймає свою посаду.

«Це людський фактор. Ті, хто не бояться ризикувати, мають достатньо амбіцій, впевненість та довіру мешканців, як правило, вже об'єдналися. Лідер має вести і брати на себе відповідальність. Ми маємо мінімум 40 лідерів, хоча насправді процес об'єднання триває ще в кількох містах і селах. Тепер спостерігаємо дуже цікаву тенденцію: до створених ОТГ окремі села починаю  доєднуватись – це процедура, яка стала можливою тільки в 2017 році. Для нас 2018 рік був такий "розкачувальний"», – додає радник Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Читайте також: Своя «швидка» і школа мистецтв на виїзді. Як живуть Славська і Ходорівська ОТГ

Укрупнення районів – це добре

Після об’єднання громад основні послуги мешканці отримують на місцях, хоча люди й досі побоюються, що навіть після об’єднання за довідкою треба буде їхати у район.

«На рівні району не буде власних повноважень, тобто виконавчі функції в районі не буде виконувати ніхто. Їх передадуть ОТГ. Зараз ще мова йде про те, що у районі будуть контролюючі органи – префекти. Ко коли забрали певним чином повноваження загального нагляду від генпрокуратури, то за діяльністю органів місцевого самоврядування ніхто не наглядає», – каже Тарас Баранецький.

Префекти, за його словами, будуть контролювати, чи не приймає сільська рада на сесії рішення, які суперечать загальнодержавному напрямку та як ОТГ розпоряджаються бюджетними коштами. Префекти будуть розташовані у районному центрі в доступності 60 км.

«Голова адміністрації підписує платіжні доручення – роблять дороги державного значення. Голова районної ради підписує платіжні доручення – роблять дороги між сільськими радами, які є у спільній власності територіальних громад. Це нонсенс. Де є таке поняття «спільна власність територіальних громад»? Або вона належить громаді, або не належить. Префектури не будуть розпорядниками коштів, штату них буде невеликий. Вони будуть не лише контролювати, а й підказувати. Ще одна важлива функція префектів – це представник держави який координує діяльність органів місцевої влади», – зауважує Василь Абаімов.

Чи треба Львову обֹ’єднуватись із довколишніми селами

На думку Василя Абаімова, Львівська міська рада має сісти за стіл переговорів із громадою прилеглих сіл, оскільки фактично вони й так є частиною Львова.

«Я думаю, що треба однозначно приєднувати Сокільники – це вже Львів. Ми кажемо: «Поїхали в «Ашан» до Львова», але ніхто не знає, що це із Сокільницька сільська рада і податки відповідно відраховується до Сокільник і це – правильно», – каже він.

Читайте також: Великий Львів. Чи зможе місто об’єднати приміські села і розширити свої межі

За його словами, Львів– єдиний обласний центр, який не має свого району, а сільські ради Сокільників, Зимної Води, Солонки побоюються, що Львів їх «проковтне» фізично. Але фахівець каже, що цього не варто боятися.

«Якщо у законі (про агломерацію – ред.) будуть прописані правила, вони залишать свій статус за собою. У Солонці буде ОТГ та голова, який буде захищати інтереси населення у Львівській міській раді», – підсумовує Василь Абаімов.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!