Проєкт з відновлення залізничного сполучення на україно-польському кордоні отримав грант

2337 0
Дорожню карту завершать до середини липня.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Міжнародний фонд «Відродження» виділив 300 тис. грн на розробку дорожньої карти для проєкту із відновлення залізничного сполучення на кордоні України та Польщі, а саме напрямку Загуж-Хирів-Нижанковичі-Перемишль. Про це Tvoemisto.tv повідомив член правління ГО «Лінія 102.ua» Віктор Гальчинський.

За його словами, грант отримала ГО «Західноукраїнський ресурсний центр», але ГО «Лінія 102.ua» залучили для експертної роботи щодо дорожньої карти.

«Дорожня карта – це визначені кроки, які можна виконати силами двох країн, щоб перевести проєкт з фази обговорення у фазу практичної реалізації», – говорить він.

Читайте також: 12 кілометрів до Європи. Як активісти Львівщини та Перемишля відновлюють занедбану залізницю

У четвер, 20 травня, відбудеться зустріч з польською стороною, яка має підтвердити зацікавленість країни у відновленні цього сполучення. Польща планує виділити на цей проєкт 60 млн. злотих і готова їх інвестувати лише після того, як Україна дасть підтвердження про долучення до проєкту та готовність провести роботи на своїй стороні.

«Зараз ця колія не генерує жодного прибутку, а навпаки Укрзалізниця змушена витрачати кошти на її обслуговування та на сплату податку за землю. У разі реалізації проєкту, сполучення б запрацювало менше, ніж за 4 роки. На цій ділянці планують запустити два потяги на день», – додав він.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

Як зазначив Віктор Гальчинський, Укрзалізниця не проти відновлення цього маршруту, але коштів на це немає. Тож дорожня карта буде присвячена обгрунтуваню доцільності відновлення цього сполучення для того, аби надалі залучити фінансування від іноземниих чи вітчизняних інвесторів на цей проєкт.

Нагадаємо, від українського прикордонного селища Нижанковичі до польського Перемишля — приблизно 12 кілометрів. Попри попит, тут і досі не облаштували ані автомобільний, ані пішохідний, ані тим паче залізничний пункт пропуску. Уже в лютому 2018 року міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик повідомив, що польський уряд готовий виділити 40 млн злотих для реконструкції залізничної гілки «Перемишль-Мальховіце», що примикає до Нижанковичів.

Анна Чистякова



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!