Прощена неділя. Що варто знати і пам’ятати перед початком Великого посту

3580 0
Сьогодні остання неділя перед Великим постом, що триватиме від 15 березня до 2 травня.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Сьогодні, 14 березня, остання неділя перед Великим постом. Її ще називають Неділею сиропусною, оскільки це останній день, коли дозволено вживати молочні продукти перед Великим постом. У цей день в церквах на Літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді. Згідно з цим Євангельським читанням, християни просять цього дня один в одного прощення гріхів. Це перший крок на шляху до Великого посту. Тому цю неділю прийнято називати Прощеною неділею.

Читайте також: Священникам дозволили вакцинуватися залишковими дозами від коронавірусу

Сам Великий піст – це час підготовки християн до Великодня і утримання від м'ясної та молочної їжі. Це один з найтриваліших і найсуворіших за обмеженнями постів в році. Суть Великого посту не в простому утриманні від їжі, а в духовному вихованні і позбавленні від гріхів.

Насправді, Великий піст триває 49 днів – 7 тижнів, а цифра 40 – лише умовна, що нагадує Євангельські події у пустелі, коли Христос після свого хрещення 40 днів без води і їжі знаходився в пустелі.

У 2021 році Великий піст розпочинається від 15 березня, а завершиться 2 травня – на Великдень. У період Великого посту не влаштовують весілля та інші гучні урочистості. Піст для християн повинен стати часом подвигу душі та тіла, належної підготовки до Великодня зокрема.

Читайте також: «Мене вчать віряни». Як священник проводить у Львові незвичні Служби Божі

Довідково

10 цитат про прощення

Християнське розуміння прощення відрізняється від світського. Про те, що таке прощення, як навчитися прощати і чому це важливо показують цитати християнських мислителів, повідомляє Духовна велич Львова.

Лише тоді, коли нам спочатку вдасться досягти внутрішнього прощення, наша розмова з кривдником буде стриманою, мудрою і милосердною. Тім Келер

Господь ніколи не знищить душу в покорі схилену біля Його ніг. Він нахилиться і скаже: «Встань чадо, встань, Я прощаю тебе. Іди і більш не гріши. Любов’ю вічною Я полюбив тебе». Чарльз Сперджен

Хочеш скласти список? Нехай це буде список Його милостей. Перерахуй випадки, коли Бог прощав тебе. Встань біля ніг свого розп’ятого Спасителя і помолися: «Ісусе, якщо Ти можеш пробачити мене за те, що я заподіяв Тобі біль, то і я можу пробачити їх за те, що вони завдали болю мені». Макс Лукадо

Прощати те, що дійсно заслуговує прощення, не є християнським милосердям; це лише справедливість. Бути християнином – означає прощати непростиме, тому що Бог простив непростиме тобі самому. Клайв С. Льюїс

Перша і часто єдина людина, якій прощення приносить зцілення, це людина, яка прощає… Коли ми щиро прощаємо, то випускаємо в’язня на свободу і потім виявляємо, що в’язнем, випущеним на волю, були ми самі. Льюїс Смедес

Ти не заслужив того, щоб ці люди робили тобі боляче. Але ти не заслужив і Його прощення. Макс Лукадо

Сотні немочей прощай будь-якій людині, тисячу – батьку своєму і матері своїй. Йоан Кронштадский

Непрощення робить нас рабами тих, кому ми не можемо пробачити, і є руйнівним для нашого внутрішнього стану. Генрі Брандт

Ті, хто говорить, що прощає, але не забуває, просто закопують в землю сокиру, залишаючи топорище на поверхні, щоб по всяк випадок завжди було під рукою. Двайт Л. Муді

Якщо ви не здатні прощати, ви не здатні і любити. Якщо вам не властиво прощати інших, можливо, ви і не є християнином. Джон Мак-Артур


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!