Питний фонтан, груші з підсвіткою і криті павільйони. Як зміниться простір на Чупринки – Бандери

3106 0
Проєкт розробив Інститут просторового розвитку на замовлення GIZ. Скільки потрібно коштів на втілення проєкту, а також коли його вдастся реалізувати, поки що не відомо.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові, на перетині вулиць Чупринки та Степана Бандери, де нині є дві зупинки громадського транспорту, планують облаштувати громадський простір. Як виглядатиме зупинка, чому її називають першим транспортним хабом у місті, у стрімі на Тvoemisto.tv  розповіли розробники проєкту.

Читайте також: У Львові показали, яким буде перший транспортний хаб на вулиці Бандери. Візуалізація. Оновлено

Що таке розумний транспортний хаб

Німецьке товариство GIZ замовило та профінансувало розробку проєкту, візуалізацію першого транспортного хабу у Львові. Розробив його «Інститут просторового розвитку». Керівниця проєктів з мобільності німецького товариства GIZ Марта Пастух каже, що цей простір має виконувати не лише транспортно-пересадкові функції, а й інші, важливі містянам кожного дня.

«Мобільний транспортний хаб – це такий розумний транспортно-пересадковий вузол. Крім транспортно-пересадкової, він має виконувати інші функції, тому називаємо його розумним. Є ідея встановити тут поштові ящички, аби люди могли відправити посилку, не заходячи кудись, а просто у громадському просторі. Також зручно буде пересісти з одного транспорту на інший. Можна орендувати велосипед чи електросамокат», – каже керівниця проєктів з мобільності німецького товариства GIZ Марта Пастух.

Вона додає, що у межах проєкту облаштують зарядні станції для електромобілів. Паркомісця для електромобілів будуть дещо далі, вздовж вулиці Бандери передбачать слоти для паркування.

Яким саме буде простір

Авторка проєкту, архітекторка ЛКП «Інститут просторового розвитку» Христина Чорноус розповіла Тvoemisto.tv, як розробляли проєкт облаштування простору.

Вона каже, що спершу дослідили пішохідні потоки, які проходять цією ділянкою. За їхніми результатами, створювали функціональне завдання території, розміщували самі елементи.

«Було завдання від робочої групи, що необхідно розмістити на самій площі. Ми пропонували дві концепції: з облаштуванням великого накриття, що є доволі дорого. І з облаштуванням двох великих павільйонів, які накриватимуть зупинку», – каже архітектора.

Павільйони будуть великі, їх буде два. Вони матимуть місце для озеленення. Планують висадити в’юнкі рослини, які плестимуться по каркасі зупинки. Деякі панелі зупинки будуть відсутні, щоби створити прохід.

«Будуть станції Nextbike, станція з самокатами, будуть велостійки для зарядки електричних велосипедів, стійка для зарядки самокатів, питний фонтан. Пропонуємо зробити лавки-трибуни. І висадити 11 груш Шантеклер із підсвіткою. Візуалізація є масштабною, всі розміщення є зручними», – каже Христина Чорноус.

Також буде стенд з навігацією. На ньому буде інформація не лише щодо руху і маршрутів по місту, а й основне, що потрібно знати для зручного користування цією територією. Наприклад, інформація про те, як можна орендувати велосипед чи самокат. Вона також додає, що на цій території залишиться працювати один із трьох МАФів, щодо роботи інших – місто веде перемовини, ймовірно, їм запропонують «переселитись».

Акцент на зволоження і озеленення

Еколог, голова ГО «Плато» Микола Рябика долучився до розробки технічного завдання для облаштування цієї площі. Торік активісти ГО висадили рослини для вертикального озеленення відомої бетонної стіни з круглими дірами на перетині вул. Бандери та вул. Чупринки.

Найважливіше, за словами Миколи Рябики, адаптувати цей простір до змін клімату, озеленити, зволожити його, зробити більш зручним і екологічним.

«Простір забрукований, немає зелених насаджень. Ми провели заміри і подивилися, що дахи МАФів, банер нагріваються до 45-50 градусів. І вирішили, що потрібно змінити цей простір. Наш акцент на тому, щоби з’явились зелені насадження, дерева. Щоби пасажири не страждали від спеки, яка буває у нас», – розповів він.

Хто і як втілюватиме?

Німецьке товариство GIZ замовило та профінансувало розробку проєкту, який розробив «Інститут просторового розвитку». Далі справа за містом. Якщо місто погоджує і береться за втілення цього проєкту, то ЛКП «Львівавтодор» має замовити проєктно-кошторисну документацію і, або оголосити тендер на виконання робіт, або провести роботи в межах реконструкції вулиці Степана Бандери – якщо роботи не будуть надто дорогими.

Вартість робіт стане відомою після розробки проєктно-кошторисної документації. Раніше заступник директора житлового господарства ЛМР Андрій Білий говорив, що проєкт цілком реально втілити у межах реконструкції вулиці Степана Бандери.

Німецьке товариство GIZ також планує напрацювати схему, де у Львові мають бути подібні транспортні хаби.

Вікторія Савіцька

Відео та фото Тараса Бабенчука

Візуалізація проєкту Інституту просторового розвитку


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!