«Це тривожний сигнал, який свідчить про протистояння». Юрист – про засідання нової Львівської міськради

4535 0
Вартувало зачекати до оголошення результатів виборів міського голови.

Засідання сесії Львівської міської ради, яке відбулось сьогодні, 24 листопада, можна вважати легітимним, але розбиратись у цьому – компетенція суду. Про це у коментарі Тvoemisto.tv зазначив партнер юридичної фірми Dexis Partners та директор Школи права УКУ Іван Городиський.

Він вважає поспішне скликання депутатів на сесію політичним рішенням, яке вказує на настрій до протистояння.  

Читайте також: На першій сесії міськради депутати обрали президію. Хто тепер керує Львовом

Юрист пояснює, що стаття 46 ЗУ «Про місцеве самоврядування» говорить, що сесія міської ради має бути скликана у строк не пізніше, ніж два тижні із моменту реєстрації не менше двох третин депутатів міської ради.

«Чи законно, чи ні – має встановлювати суд, зокрема, чи було станом на 10 листопада зареєстровано вже дві третини депутатів. Голова міської ТВК Ігор Сліпецький каже, що вони є. Якщо так, то є підстави вважати цю сесію легітимною. Але з погляду політичної культури – це не той політичний процес, який би хотілось бачити у місті», – каже Іван Городиський.

Він додає, що такі дії є досить тривожним сигналом, який свідчить про протистояння. Якщо цього тижня відбудеться ще одне засідання, на якому будуть приймати більш конкретні рішення, каже він, наприклад стосовно депутатських комісій чи призначення секретаря ради, то зрозуміло, що фаза протистояння буде дуже гострою.

«Немає трагедії зачекати, якщо не до 3 грудня, то до моменту оголошення результатів виборів міського голови. Вони можуть бути встановлені сьогодні-завтра. Для мене це досить поганий сигнал, зрозуміло що відбуватиметься протистояння», – говорить адвокат. 

Щодо президії, яку сьогодні призначила рада, вона має повноваження керувати міською радою до моменту прийняття присяги міським головою, або до обрання секретаря ради, який перебере на себе ці повноваження.

«Вперше така ситуація, тому достеменно роз’яснити, як це має відбуватись, не можу. У них є повноваження керувати роботою міської ради. Депутати можуть обрати секретаря ради, який буде виконувати обов’язки голови. Плани ради наразі не відомі. На скільки бачимо по цій сесії, все пройшло у легкій формі і досить демонстративно», – зазначив Іван Городиський. 

Читайте також: Як депутати придумали позбутись Садового або Що трапилось у міськраді

Нагадаємо, що Львівська міська територіальна виборча комісія призначила перше засідання Львівської міськради Львівського району на сьогодні, 24 листопада. Повідомляють, що таке рішення вона ухвалила на звернення новообраних депутатів від «Європейської солідарності». Вони оскаржують постанову ТВК про проведення першої сесії міськради 3 грудня в Окружному адміністративному суді.

Чинний міський голова Андрій Садовий одразу звинуватив обранців «ЄС», «Варти» та «Свободи» в узурпації влади, а депутат Петро Адамик заявив, що таким чином лише вимагали від ТВК виконати норму статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування». 

Окрім цього, заяву про вчинення кримінального правопорушення членами міської ТВК подав у поліцію заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Сьогодні партії «Європейська Солідарність, «Варта» та ВО «Свобода» зібрались на першу сесію Львівської міської ради і обрали Президію. Детальніше про те, що відбувалося сьогодні на цьому засіданні, читайте у матеріалі.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!