Що буде із колишнім дитячим санаторієм на Коновальця і де зараз оздоровлюють дітей

3266 0
На місці дитячого кардіоревматологічного санаторію планують збудувати житло.
Фото: Львівський портал

Фото: Львівський портал

Львівський дитячий кардіоревматологічний санаторій на вулиці Коновальця, 114-116, де оздоровлювали дітей віком від 5 до 18 років із захворюваннями серцево-судинної системи, вже більше, ніж три роки, пустує. Приміщення продали і тепер у планах його забудувати. Натомість усю допомогу діткам, які народилися із вадами серця чи мають проблеми із серцем, надають у Львівській дитячій лікарні ОХМАТДИТ.

Спірне приміщення

Торік Львівська облрада виставила на продаж двоповерхову будівлю кардіоревматологічного санаторію. Вартість будинку оцінили у 11,4 млн грн. На початку лютого минулого року будівлю за 41,6 млн грн купила фірма голови ЛОДА Максима Козицького ТзОВ «Нордік-Буд», однак у кінцевому результаті вони відмовилися підписувати угоду. Після цього ЛОР знову виставила приміщення санаторію на аукціон і його купило ТОВ «Бізнес галерея «Лев» за 37 млн грн.

За інформацією «Наших грошей. Львів», з лютого цього року власником будівель на вул. Коновальця, 114 і 116 стало ТОВ «Скай дістрікт», власником якого є Олександр Фтомін (80%), бенефіціар «КУА «Авалон груп», а також по 10% володіють АТ «ЗНВКІФ «Адамант» і АТ «ЗНВКІФ «Камет».

ТОВ «Констракшн Проект» зареєстрували лише 28 квітня 2021 року. Того ж дня фірма звернулася до міськради з проханням про розробку ДПТ. Одноосібним власником і директором фірми є адвокат із Яворівського району Артур Прійма. Фірма «Констракшн Проект», судячи з даних Держреєстру юридичних осіб, зареєстрована у будинку на вул. Коновальця, 114-116.

Водночас під час продажу будівлі на вул. Коновальця Львівська міська рада закликала підприємців не брати участь в аукціоні.

Львівська міська рада почала оскаржувати рішення апеляційного суду про вилучення з комунальної власності ЛМР будівлі дитячого кардіоревматологічного санаторію.

На скандальний детальний план, який погодили депутати під час сесії, 20 травня, і який передбачав будівництво житлової багатоповерхівки на вул. Коновальця, міський голова Андрій Садовий наклав вето. Проте на сесії ЛМР, яка відбулася 17 червня, депутати не змогли його подолати. «За» проголосували 6 депутатів, ще 15 утрималися, а 36 – не голосували.

Між міськрадою і обласною радою тривали суди за це приміщення.

Як розповів Тvoemisto.tv начальник юридичного відділу Львівської обласної ради Андрій Мельник, судовий процес завершений на рівні Верховного суду. Обласна рада виграла справу.

«Судовий процес, про який Львівська міська рада розказує, мовляв, ми щось незаконно взяли чи забрали, завершений. Рішення Верховного суду кінцеве – обласна рада була власником до моменту продажу і право власності було правомірно зареєстроване за обласною радою. Приміщення продавали на відкритому аукціоні. Участь в ньому брали кілька суб’єктів, кожен з яких запропонував свою ціну», – каже Андрій Мельник.

Зараз, за словами співрозмовника, міська рада апелює тим, що свого часу прокуратура Львівської області звернулася в інтересах міської ради до покупця (Бізнес-галереї «Лев») про визнання їхнього права власності незаконним і скасування державної реєстрації.

«Юридично вони дещо поспішили, подаючи такий позов, оскільки після першого кола, коли ми дійшли до Верховного суду і він на початку березня 2020 року скасував наші рішення на користь обласної ради, справу було відправлено на новий розгляд. Він відбувся 6 серпня 2020 року у Господарському суді Києва. Суддя виніс рішення на користь міської ради і прокуратури. Але рішення не набуло чинності, поки не пройшло апеляцію. Думаю, прокуратура зробила фальтстарт і вони подали позов до покупця Бізнес-галереї «Лев» з мотивацією, що обласна рада незаконно зареєструвала, а ви незаконно це придбали», – пояснює Андрій Мельник.

Апеляція відбулася 14 січня 2021 року в Північному апеляційному господарському суді, де було скасовано рішення першої інстанції, а позаминулого тижня власне відбувся розгляд Верховного суду, який і підтвердив законність права власності обласної ради.

«Тому той позов, який зараз є у Господарському суді Львівської області і прокуратури в інтересах Львівської міської ради, для них приречений. Їхньою основною мотивацією було те, що обласна рада незаконно зареєструвала за собою приміщення. Шансів у них виграти цю справу немає», – каже Андрій Мельник.

Чи потрібен місту такий санаторій?

Як зазначила Тvoemisto.tv дитяча кардіолог, головна позаштатна спеціалістка департаменту ОЗ ЛОДА з дитячої кардіоревматології Ольга Куриляк, дитячий кардіоревматологічний санаторій на вулиці Коновальця свою роботу зупинив ще у 2017 році.

Самі приміщення були у незадовільному стані, потребували вкладення коштів та ремонту. Тому дитячий кардіоревматологічний санаторій приєднали до Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ.

Раніше на оздоровлення до кардіоревматологічного санаторію приймали дітей із захворюваннями серцево-судинної системи (ревматичні хвороби, міокардити, тонзилогенні кардіоміопатії, порушення ритму, провідності серця), з хронічними захворюваннями органів носоглотки (тонзиліт, фарингіт, риніт, гайморит та інші ), з хворобами опорно-рухового апарату (артрити).

У санаторій скеровували дітей як зі Львова, так і районів області. Путівки на оздоровлення були безкоштовними, оскільки установа перебувала на бюджетному фінансуванні. Перевагу в отриманні путівок мали діти-сироти, півсироти, з багатодітних та малозабезпечених сімей, потерпілі від аварії на ЧАЕС.

Відомо, що в установі використовували сучасну медикаментозну терапію, фізіотерапевтичні процедури (електрофорез, різноманітні інгаляції, тубус-кварц, електросон), фітолікування, парафіно- та озокеритні аплікації.

Перебуваючи в санаторії, діти отримували чотириразове харчування. Для школярів, які перебували на оздоровленні, працювала школа. Термін перебування дитини на оздоровленні залежали від діагнозу та становили від 24 до 31 дня. Під час перебування діти відвідували музеї, театри, знайомилися з історичними пам’ятками Львова.

«Неодноразово ходила у цей санаторій, але в останні роки було погане фінансування. Не було ентузіаста, який би тим займався», – каже Ольга Куриляк.

За її словами, зараз ревматологія і кардіологія працюють окремо. Дітям з ревматологічними проблемами та захворюваннями допомогу надають в Західноукраїнському дитячому спеціалізованому центрі, де є ревматологічні ліжка. А допомогу дітям, які мають вади чи проблеми серця, надають у Львівській дитячій лікарні ОХМАТДИТ. Раніше при Львівській обласній лікарні було відкрите дитяче кардіохірургічне відділення на 10 ліжок. Але їх закрили.

«Щороку у нас народжується від 200 до 300 дітей з вродженими вадами серця. В останні роки їх стало менше, оскільки скоротилась народжуваність. При цьому, 30% дітей щороку вимагають ургентної хірургічної корекції у перший місяць життя. Дітей, які старші місяця і мають проблеми із серцем, також багато – близько 150 в рік», – каже Ольга Куриляк.

Львівський ОХМАТДИТ, який оперує та лікує дітей з вадами серця, співпрацює з Київським науково-практичним медичним центром медичної кардіохірургії та Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. Амосова, куди відправляють новонароджених дітей. Для цього є спеціалізована бригада, яка транспортує діток, що вимагають штучної вентиляції легень, медикаментозної підтримки серцевої діяльності.

Реабілітацію та оздоровлення діти, які мають проблеми чи вади серця, тут не проходять. За словами дитячої кардіологині, дитинці, якій зробили операцію на серці, достатньо, аби за нею доглядали батьки. 

«Після хірургічної корекції діти відновлюються в межах сім’ї. Для оздоровлення їм можуть видавати путівки в санаторії», – додала Ольга Куриляк.

Що буде із будівлею санаторію далі?

Міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що місто співпрацюватиме із новими власниками будівель, аби напрацювати консолідоване рішення. Також, на його думку, тут варто провести архітектурний конкурс.

«Я хочу мати кінцеве рішення суду на нашу користь. Відбувся аукціон, і теперішні власники купили ці будівлі. Потрібно з ними працювати, проводити архітектурний конкурс, щоб знаходити той оптимальний варіант, який би влаштував місто, громаду, людей, які вклали кошти. Люди заплатили дуже високу ціну – близько 40 млн грн. Це дуже великі кошти», – додав міський голова Львова.

Нагадаємо, 24 травня мер Львова наклав вето на ухвалу, прийняту на засіданні сесії про розроблення детального плану території у районі вул. Є. Коновальця, вул. Житомирської, вул. Гіпсової та вул. Г. Семирадського. Ухвала передбачає можливість житлової забудови на місці дитячого ревмокардіологічного санаторію, будівлі якого раніше продала Львівська облрада. У підсумку депутати не подолали вето міського голови щодо цього питання.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!