Чому на Львівщині стався спалах сальмонельозу

1594 0
Ресторан, де стався спалах сальмонельозу, тимчасово закрили. У 8 з 24 відвідувачів ресторану виявили сальмонельоз.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Ресторан «Панський книш» у Куликові, в якому після святкування отруїлися 24 відвідувачі, тимчасово закрили. Хоча, які страви чи продукти точно стали причиною спалаху сальмонельозу, не відомо. Про це Тvoemisto.tv розповіла заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська.

Читайте також: Через масове отруєння на Львівщині хочуть заборонити салати з майонезом і тістечка з кремом

За її словами, у 8-ми з 24 людей виявили сальмонельоз. 10-тьох, з яких 6 дітей, уже виписали. Решта знаходяться в інфекційній лікарні, у задовільному стані і найближчим часом їх також випишуть.

«За результатами лабораторних досліджень, у 8 хворих виявили сальмонелу. Це вже підтверджений діагноз, тому можна з впевненістю говорити, що на Львівщині відбувся спалах сальмонельозу», – каже Марія Озірковська.

За її словами, під час проведення досліджень у ресторані страв вже не було, лише окремі продукти. Оскільки дещо люди забрали зі собою додому, це все також відібрали і дослідили.

«Сальмонели у продуктах і стравах не виділили. Тому точно сказати, що саме стало причиною отруєння, не можемо. Наразі можемо говорити лише про ймовірні продукти і страви, які спричинили. Відомо, що серед страв, які споживали люди у той час, була фарширована курка, млинці з м’ясом, страви з курятиною, яйцями, рибою. А як відомо, джерелом сальмонельозу є або необроблені яйця, забруднене м’ясо, які не пройшли термічної обробки», – пояснила Марія Озірковська.

Читайте також: Як не захворіти на сальмонельоз. Шість порад

Як пояснили Тvoemisto.tv у Держпродспоживслужбі, у ресторані «Панський книш» виявили низку недоліків, які вказували на порушення технології приготування, температурного режиму і саме вони також могли призвести до масового отруєння.

За словами заступниці начальника управління Держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Олени Улашиної, під час інспектування у ресторані, де стався спалах сальмонельозу, спеціалісти Жовківського управління Держпродспоживслужби виявили такі недоліки:

  • не був наявний перехрест потоків готової продукції, сировини та столового посуду;
  • ресторан працював на сировині, але в приміщенні були відсутні овочевий, м’ясорубний цехи, відсутня мийка; столового посуду, комори для зберігання посуду, сипучих продуктів;
  • у всіх виробничих приміщеннях відсутні умивальники для миття рук персоналу;
  • в холодному цеху, де роблять холодні закуски, одночасно обробляли м’ясо;
  • не всі промарковані були дошки і ножі, а також виробничі і підсобні столи;
  • було відсутнє місце для обробки і дезінфекції сирих яєць;
  • у холодильниках відсутні термометри;
  • персонал не володів знаннями із дотримання санітарних умов щодо приготування страв;
  • в асортименті страв, які готували, були небезпечні в епідемічному відношенні страви – заливні, холодець, млинці з м’ясом, курка та качка фаршировані, салати з яйцями;
  • відсутні дезінфікуючі засоби;
  • з медичних книжок на момент перевірки їх мали лише 2 з 5 працівників;
  • не проводився виробничий контроль готових кулінарних виробів;
  • не були представлені товаро-транспортні накладні для більшості продуктів.

«Через виявлені недоліки держінспекція винесла рішення про тимчасове припинення виробництва і обігу харчових продуктів у закладі харчування «Панський книш». Тобто, він наразі закритий», – каже Олена Улашина.

Крім того, у ситуації, що склалася, поліція відкрила кримінальне провадження згідно із ст. 325 ККУ.

Як пояснили у Дерпродспоживслужбі, закладу видали приписи, які власники мають виконати. На це їм дають 10 днів (з 9 до 18 липня). Якщо приписи не виконають, за словами Олени Улашиної, справу передадуть у суд.

Тvoemisto.tv телефонувало у ресторан, але там не підіймали слухавки, але готове опублікувати їхню позицію.

Читайте також: У Львові реалізували понад 5,5 тонн курятини із сальмонелою

Нагадаємо, що упродовж 6-8 липня до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували понад 20 людей, з них 8 дітей, з діагнозом «гостра кишкова інфекція». Всі вони 4 липня харчувались під час святкування в ресторані «Панський Книш», що у смт. Куликів Львівського району на вул. Шевченка, 12. Стан пацієнтів був середньої важкості. 10 пацієнтів уже виписали з медзакладу.

Через масове захворювання на гостру кишкову інфекцію на Львівщині керівників підприємств громадського харчування планують зобов'язати не допускати приготування салатів заправлених сметаною чи майонезом, а також тістечок із заварним кремом. Таке рішення ухвалила обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ЛОДА.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!