Оплата без каси та платежі через соціальні мережі. Про зміни бізнесу на U Tomorrow Summit

1726 0
U Tomorrow Summit – це зустріч керівників провідних інноваційних компаній, інвесторів, технологічних стартапів, які шукають нові можливості масштабування бізнесу.
Photo by Timon Studler on Unsplash

Photo by Timon Studler on Unsplash

Під впливом передових технологій змінюються потреби користувача. Тепер великою популярністю користується швидка безготівкова оплата та перекази коштів онлайн. Про нові можливості для безготівкової оплати та інноваційну програму для оплати через будь-які соціальні мережі говорили на Міжнародному економічному форумі U Tomorrow Summit від UNIT.City.

Читайте також: Кібербезпека бізнесу: чому та як захистити компанію від хакерів

Про те, як змінюється бізнес та споживач під впливом технологій, розповів під час саміту «U Tomorrow Summit» на першому інвестиційному парку в Україні у Києві директор з розвитку комерції компанії Mastercard в Україні та Молдові та провідний фахівець з впровадження фінансово-технічних рішень та інноваційних проєктів для платіжних систем Валерій Новіков.

Нещодавно він із компанією провели дослідження про те, як українці платять картами та як бізнес на це реагує. Крім того, він розповідає про два нові сервіси, які незабаром будуть запускати в Україні.

«Згідно з нашим дослідженням ми помітили, що українці почали використовувати безготівкові платежі значно частіше, ніж колись. І це не лише через Covid-19, а й завдяки роботі, яку проводять останні 10-15 років»– каже він.

За його словами, половина респондентів у дослідженні, про яке розповідає Валерій Новіков, зазначили, що вони оберуть той магазин чи ту локацію, де можна буде оплачувати безготівково. А 10% клієнтів сказали, що вони не будуть купувати в магазині, де немає можливості оплати безготівковим способом. Але є один мінус – в Україні ще не достатньо розвинена посттермінальна мережа.

«Зі свого боку ми, як представники Mastercard, намагаємося просувати цю систему далі, щоб Україна була на рівні з Європою. Сьогодні в Україні почали з’являтися Android POS-термінали», – розповідає Валерій.

Цей термінал складається з андроїд-платформи, тобто у нього вже немає тих звичних кнопок, як у калькулятора, а його лицьова панель має повноцінну дотикову панель з прийомом магнітної полоси, чіпом та безконтактним форматом.

«Наші клієнти сказали, що половина з них упродовж наступних п’яти років готові повністю відмовитися від використання готівки, а трішки більше половини осіб за два роки готові повністю перейти у digital-спілкування зі своїм банком», – каже Валерій.

У їхній компанії помітили, що люди, які використовують безготівковий спосіб оплати, часто забувають, що вони справді здійснили якусь транзакцію в якомусь місці, і починають навіть звертатися у банк, що це була помилка. Тому компанія розробила спеціальний сервіс, який допоможе людям з визначенням тих чи інших оплат.

Перший сервіс, про який розповідає Валерій Новіков, називається «Ethoca» – це глобальний сервіс компанії Mastercard, завдяки якому збирають додаткову інформацію про торгові точки і передають клієнтам.

Коли ви відкриваєте мобільний банкінг, то побачите не лише звичний логотип торгової мережі, а й адресу, геолокацію, дату й час транзакції. Умовно кажучи, тепер вже не буде писати «ФОП Новіков», а буде «Кафе Ромашка». До того ж, тепер вже можна побачити навіть, у якому торговому центрі розташований заклад. Можемо сказати, що це був торговий центр «Гулівер», а у ньому магазин «Ромашка».

«Ми також опитували людей щодо того, як ще вони б хотіли здійснювати оплату. Майже 40% сказали, що хотіли б оплачувати через QR-код, 16% – криптовалютою, 17% – голосовими помічниками, а 13% – через побутову техніку»– продовжує експерт.  

Їхній компанії вдалося з’ясувати, що в Україні станом на зараз працюють одні з кращих реалізацій віддаленої оплати. Це «Сільпо» і «Фора QR». У них там оплата не лише на касі, а й є можливість «scan and go», тобто ви ходите по магазину, скануєте продукти, а на виході з магазину просто скануєте QR код, показуєте чек і йдете.

Це стосується також  «OKKO»«WOG». Спершу це реалізували з «WOG» ще у 2017 році. Коли можна під’їхати до колонки, в додатку вказати її номер, сканувати QR і тоді починається заправка.

Така ж система є з «Новою поштою», де найзручнішим варіантом є замовлення посилки у найближчий поштомат, а оплатити можна з додатку. Ці всі технології побудовані на системі зберігання банківських карт «Masterpass».

Ще один новий сервіс, який вони з партнерами назвали «Жабка», – це сервіс спрощення поточного налаштування. Кожен використовував функцію переказу коштів з карту на карту. Зазвичай просто надсилають номер карти у месенджер, ви заходите в додаток банку, оплачуєте і отримуєте підтвердження.

«Ми довго про це думали, а також про можливість для малого і середнього бізнесу, який активно набирає обертів у продажах через соціальні мережі. Ми думали над тим, як зробити, щоб коли вони переходять з клієнтом на спілкування у зручний месенджер, виставити платіж», – каже він.

Під час розробки виникли дві проблеми – дати зручний інструмент, щоб підприємець не ходив у банк і не підписував договори, а за допомогою двох натискань зареєструвався і міг почати виставляти платежі. Друга проблема – як об’єднати Instagram, Viber, Telegram, Messenger, YouTube та інші соціальні мережі.

«Для цього ми придумали для підприємців «Жабку», за допомогою якої оплату можна приймати через різні соціальні мережі. Всього за декілька секунд у смартфоні може з’явитися зручний банківський термінал для платежів. Потрібно вказати бажану ціну за товар чи послугу, а програма автоматично сформує зручний рахунок для покупця», – пояснює спікер.

«Жабка» також працює для грошових переказів. Можна запозичити, повернути, здійснити спільну покупку, надіслати гроші тощо. З цієї програми можна перейти в додаток банку, перенести дані чи знайти контакт. Програму зробили безпечною, оскільки відмовилися від варіантів зберігання банківських карт, а залишили лише Apple Pay та Google Pay.

Плюс цієї програми в тому, що людина, яка відправляє кошти, може обрати карту, з якої відправити гроші, а отримувач може обрати карту, на яку ці гроші зачислити. Кошти відправити можна в будь-який момент у будь-якому зручному для вас месенджері. Крім того, відправник в результаті бачить, що кошти надіслано і отримувача вже про це сповістили.

Також часто стає проблемою, наприклад, у школі, коли збирають на щось кошти. Зазвичай є одна людина, якій на карту надсилають гроші всі батьки, воно може десь губитися і заплутувати. Творці «Жабки» створили таку функцію, при якій можна створити один лінк. За цим лінком кожен з відправників може надіслати за одним і тим же посиланням певну суму. Тобто це така можливість багаторазової оплати за одним посиланням, переходячи на який, людина підтверджує оплату через Apple Pay чи Google Pay.

Довідково

UNIT.City – перший інноваційний парк в Україні. Місце, де створюється екосистема та інфраструктура для розвитку бізнесу в сфері високих технологій та креативних індустрій. Тут концентрація компаній, стартапів, студентів, фахівців та дослідницьких лабораторій створює умови для того, щоб бізнеси в межах парку зростали швидше, ніж поза ним.

U Tomorrow Summit – це зустріч керівників провідних інноваційних компаній східноєвропейського світу, венчурних інвесторів, технологічних стартапів, відомих інтелектуалів та журналістів з метою розвитку партнерства, пошуку нових можливостей маштабування бізнесу та визначення глобальних трендів, вона відбулася 3 та 4 вересня 2021 року. 
 

Софія Шавранська

Фото зі сторінки Unit.City у Фейсбук



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!