Секретар РНБО Данілов вважає, що Україні варто перейти на латинку

1537 0
Данілов вважає, що українці мають позбутися кирилиці, а діти повинні вчити англійську з дитсадка.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов пропонує Україні перейти з кирилиці на латинку. Також він вважає, що діти повинні змалку вивчати дві мови – українську та англійську. Таку думку він висловив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

На запитання Дмитра Кошмана про те, що «з появою закону про мову в Україні нарешті почалося відродження України, а не «колонії» сусідньої Росії, і це глобально пів дороги. Куди рухаємося між Європою і Росією? І коли запровадимо латинку?» секретар РНБО сказав:

«Я за. Я вважаю, що це буде одна з фундаментальних речей, що нам треба позбавитися кирилиці і перейти на латиницю. Те, що стосується мови, ви знаєте мою позицію. Я за дві мови в нашій країні. Англійська мова має бути обов’язкова. Тому що, якщо ми кажемо про цивілізований світ, то англійська мова – це мова цивілізованого спілкування. І ми маємо розуміти, що англійську мову мають знати всі. Хто вже літні, складно, то це одна справа, а, починаючи з дитячого садочка, у школах це має бути».

Зазначимо, ще у 1920-х роках з ідеєю переходу української на латинку виступив український прозаїк Сергій Пилипенко. Як писали в Інституті мовознавства імені О.О.Потебні НАН України, часопису «Червоний шлях» він опублікував «Odvertyj lyst do vsih, xto cikavyt’sja cijeju spravoju». При цьому весь текст було набрано латинкою.

Нагадаємо, Конституційний суд України визнав конституційним закон про забезпечення функціонування української мови як державної. 

З 16 липня в Україні запрацювали нові норми закону про українську мову. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!