Сезон полуниці: що треба знати. Поради від МОЗ

7791 0
Свіжі, ретельно вимиті ягоди можна їсти практично всім.
фото назар притула

фото назар притула

Перша полуниця вже зявляється в продажу. Очільниця МОЗ Уляна Супрун розповідає, чим ця ягода корисна, та як її їсти, аби не було небажаних наслідків.

Полуниця багата на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти, а вміст вітаміну С у ягодах не зменшується, якщо їх зберігати в холодильнику, кажуть в МОЗ. Також у полуницях є вітамін К та фолієва кислота, калій і магній, глікозиди.

Читайте також: Три швидкі смаколики із полуниці

«Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію, знижує ризик серцево-судинних хвороб, підвищує чутливість клітин до інсуліну, покращує стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижує ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати», – кажуть медики.

Щоправда, корисних властивостей не має консервована, знебарвлена (чи, що ще гірше, пофарбована фуксином) полуниця, а лише природно червона полуниця.

Щоб все було гаразд після споживання полуниці, потрібно дотримуватись простих правил:

  • ягоди слід неодмінно мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів.
  • якщо ви бачите зіпсовані ягоди – знайте, що фунгіциди більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити і викинути всі зіпсуті полуниці.
  • якщо у вас схильність до атопічного дерматиту чи ви даєте полуницю дитині вперше та переймаєтеся – приготуйте полуничне пюре і прокип’ятіть його 10 хвилин чи поставте в мікрохвильовку.

Читайте також: Полуничний король: як ветеран зі Львова створив власну ягідну ферму

Уляна Супрун додає, що наразі немає доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив. Сертифікована органічна продукція і вирощене на городі – це різні речі, каже вона.

Зображення: Уляна Супрун/Facebook

У МОЗ зазначають, що від полуниці інколи може «обсипати», але варто розрізняти алергію на полуницю та атопічний дерматит. Перша – це миттєва або відкладена реакція імунної системи на певні молекули, що діагностують за реакцією на споживання (за допомогою харчового орального тесту).

«Алергія на полуницю є приблизно в 6-8% дітей та 9% дорослих. Алергія небезпечна тим, що алерген може викликати анафілактичний шок. Якщо ви знаєте, що маєте алергію на певний продукт, не їжте його. Вміст алергену в полуниці не залежить від того, вирощували полуницю в теплиці, на городі чи відповідно до стандартів органічного виробництва», – ідеться в дописі.

Читайте також: Смачно та прохолодно. 5 рецептів морозива для спекотних літніх днів

Натомість атопічний дерматит – це хронічне запальне висипання на шкірі, що з’являється в дитинстві. Спричинити атопічний дерматит можуть грибки, бактерії, сухе повітря, стрес чи харчові продукти. У дітей до 5 років атопічний дерматит найчастіше провокують продукти, а в дорослих – те, що ми вдихаємо.

«Наявність атопічного дерматиту в людини чи родичів свідчить про високий ризик алергій. Від 20 до 60% людей з атопічним дерматитом мають ті чи інші харчові алергії, в тому числі — на полуницю. В цьому разі слід не просто уникати ягід, а звернутися до лікаря щодо лікування та запобігання проявам дерматиту. Лише якщо виявиться, що тригером дерматиту є полуниця, тоді потрібно від неї відмовитись», – пояснюють в МОЗ.

Читайте також: Алергія чи проблеми шкіри? Що робити, якщо в дитини проявився атопічний дерматит

Головні алергени полуниці називаються Fra1a. Їх вміст залежить від сорту полуниці і схожий на алерген березового пилку. Цей алерген знешкоджується при нагріванні полуничного пюре упродовж десяти хвилин.

Окрім алергену, ягоди можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит А люди, тому полуницю слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив і завжди ретельно мити перед споживанням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!