Що буде з віллою відомого львівського правознавця на вулиці Драгоманова

5524 0
Тvoemisto.tv з власних джерел стало відомо, що київська компанія має намір перепродати будівлю та територію довкола неї одному з львівських бізнесменів.
фото: ZIK

фото: ZIK

У Львові, на вулиці Драгоманова, 58, пустує пам’ятка архітектури – вілла відомого львівського правознавця, ректора львівського університету в 1923-1925 роках, Юліана Макаревича. Її у 1909 році збудували у стилі романтичної сецесії за проєктом архітектора Людвіка Вельтце, вона розташована на перетині вул. Драгоманова, 58 та вул. Коцюбинського.

Читайте також: Алкомаркет, реберня та готель. Як зміниться територія поблизу озера на Стрийській

«Вілла у доброму стані. Звичайно, якби вона досі була у власності родини Макаревича, то була б у кращому стані. Але там був дитячий психоневрологічний диспансер, особливих перебудов, ремонтів не було. Збереглися цікаві елементи інтер’єру, розписи в залі, вітраж на сходовій клітці. Основну будівлю і сусідню, де ймовірно був будинок прислуги, з’єднали наземним переходом. Можливо, для зручності хворих, персоналу. Там гарно збережені вікна, двері. Треба досліджувати, можливо є ще розписи на стінах», – зазначила керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Вона також додає, що цінною є територія довкола будівлі. Та м є парк, ймовірно саме він привабливий для потенційного інвестора.

«Будівля потребує реставрації, але конструктивний стан – добрий. Вона є пам’яткою, тому її можна хіба зберегти, реставрувати. А от територія… Ймовірно, що потенційний інвестор хотів би там щось будувати», – припускає вона.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Палац «гіпсових королів»

У часи Другої світової війни вілла стала таємним місцем зустрічі. Професор потайки проводив там навчання. Згодом там облаштували обласний дитячий психоневрологічний диспансер. У 2020 році Львівська обласна рада продала будівлю диспансера київській компанії ТОВ «Резерв П Л Ю С» за 40 мільйонів гривень.

За даними аналітичної системи YouControl ТОВ «Резерв П Л Ю С» належить до орбіти компаній «Інтергал-буд» колишнього народного депутата 5–8 скликань скликань Володимира Зубика. Він родом зі Львова. Утім Тvoemisto.tv з власних джерел стало відомо, що київська компанія має намір перепродати будівлю та територію довкола неї одному з львівських бізнесменів. 

Вікторія Савіцька

Фото Лілії Онищенко



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!