На Голосківському кладовищі у Львові хочуть будувати крематорій. Позиція УГКЦ та ПЦУ

18408 3
Зараз у місті ховати померлих можна лише на одному цвинтарі із 12-ти.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

У бюджеті розвитку Львова на 2020 рік заклали 3 млн гривень на виготовлення проєкту крематорію на території Голосківського кладовища.

Нещодавно «Інститут міста» провів опитування серед мешканців Львова щодо доцільності будівництва крематорію показало, яке показало, що 51% опитаних, які визначились зі своєю думкою, підтримують таку ініціативу. 

Доктор морального богослов'я, кандидат філософських наук зі спеціальності «Етика» отець Ігор Бойко у коментарі Tvoemisto.tv каже, що загалом католицька церква не забороняє спалювання тіл і у багатьох католицьких країнах крематорії існують. Утім, є певні умови, яких треба обов’язково дотримуватись.

«Найважливішим є те, щоби після спалення прах був похований у землі. Церква виступає проти таких речей, як розвіювання праху, зберігання його вдома чи виготовлення якихось речей з нього. Це не схвалюється. До праху треба ставитися як до тлінних останків, що мають бути захоронені у відповідному місці на цвинтарі», – каже отець Ігор Бойко.

Читайте також: Окремий світ, або Все, що треба знати про поховання у Львові

Водночас, додає він, якщо останньою волею християнина є поховання в землі, то родина має виконати цю волю.

«Якщо будується крематорій, то також потрібно подбати і про те, де після спалення тлінні останки зберігатимуться. Тут, мабуть, треба дивитися на світову практику. Наприклад, в Англії урни з прахом завжди ховались у землю. Це забирає набагато менше місця. В Італії, наприклад, інша практика – там будують кількаповерхові колумбарії. Церква, напевно, не буде мати застережень», – говорить священник.

Отець Ігор Бойко зазначає, що на похованні останків у землю наполягають відповідні церковні документи, що вказують на таку вимогу з багатьох причин. Окрім того, додає він, це важливо для самих людей, аби відпустити померлого, що має спочивати.

Читайте також: Нове кладовище та альтернативні види захоронень. Як у Львові вирішуватимуть проблему поховань

Водночас у Львівській єпархії ПЦУ кажуть, що про плани ЛМР на будівництво крематорію чули давно.

«Але наразі ми це питання не розглядали, щоб можна було говорити про якусь позицію. Та найближчим часом розглянемо», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv секретар-референт Львівської єпархії ПЦУ митрофорний протоієрей Руслан Матвієнко.

Нагадаємо, у Львові є 12 цвинтарів. Поховати людину до члена родини, який вже похований, можна на Сихівському цвинтарі, а нові поховання дозволені лише на Голосківському. Утім, місця там вистачить не більше, аніж на 2-3 роки.

Олександра Бодняк


Читайте також:
13 Січня, 2020 13:36
... а яким боком церква до мого праху?
нехай тодi ЦЕРКВА i надає земельнi дiлянки пiд цвинтарi безкоштовно, або викуповує за ЦЕРКОВНI кошти I вже тодi дозволяє/забороняє/схвалює...
12 Січня, 2020 03:19
Василина Розвіювати неможна. Як церква заробить коли ти прах розвієш?
11 Січня, 2020 13:38
666 ... от ще би надали інформацію для порівняння -- середня вартість усіх послуг для поховання ... це , на мою думку , дуже впливатиме на вибір родини померлого , яким чином його поховати ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!