Сім кіл пекла. Мама дівчинки, яка отруїлася соком, досі не може добитися справедливості

8629 0
Леся Дзіняцька має намір дізнатися правду, що ж стало причиною отруєння її доньки, і буде звертатися до прокуратури.
Фото: Леся Дзвіняцька

Фото: Леся Дзвіняцька

Що саме стало причиною отруєння семирічної дівчинки з Новояворівська, яка минулого тижня випила придбаний у магазині сік і відразу потрапила до лікарні, досі не відомо. Мати дівчинки – Леся Дзвіняцька – вже об’їздила кілька інстанцій, проте у кожній її відправляли, мотивуючи тим, що це не їхня прерогатива. Наразі жінці вдалося лише написати заяву у Держпродспоживслужбу, проте справу досі не розслідують, а пакет із соком з цвіллю відмовляються брати на експертизу. Про це Тvoemisto.tv повідомила мама дівчинки.

Читайте також: На Львівщині дитина отруїлася соком з пліснявою

За її словами, зараз дитині стало дещо краще, хоча лікування вона ще продовжує. Жінку досі цікавить, що стало причиною такого стану дитину, тому вона вирішила добитися правди.

У вівторок 9 лютого, Леся Дзвіняцька поїхала у в Яворівський лабораторний центр. Відразу звідти її відправили у Держпродспоживслужбу, мовляв, з таким треба до них.

«Коли хотіла написати заяву там, працівники скерували до Львова. Більше того, обмовилися, що заяви взагалі можливо й не доведеться писати, бо скарга чи то на цей, чи на інший, але схожий випадок із потерпілою, яка випила сік, вже є», – каже Леся Дзвіняцька.

Жінка наступного дня поїхала до Львова та написала заяву. Брати пакетик із соком там відмовилися, мовляв, такого не роблять і порадили хіба що звернутися у приватні лабораторії.

За словами жінки, вона була готова за власний кошт зробити відповідні аналізи, проте і тут виявилося не все так просто. Кілька приватних лабораторій, куди скеровувала сама Держпродспоживслужба і лабцентри, відмовилися приймати від неї пакет та робити дослідження.

«Мені усюди відмовляли. Казали, що таких досліджень не виконують і зробили б його лише у випадку, якщо на це було б скерування Держпродспоживслужби», – додала вона.

Протративши цілий день, знесилена жінка знову повернулася додому ні з чим.

У Держпродспоживслужбі у Львівській області Тvoemisto.tv спочатку сказали, що заяви від Лесі Дзвіняцької взагалі немає і їй потрібно приїхати у понеділок та написати. Проте, згодом, начальник управління безпеки харчових продуктів Держпродспоживслужби у Львівській області Володимир Подоляк таки уточнив, що заява є.

«Заява є, вона зареєстрована. Готуємо наказ для перевірки магазину, де був придбаний товар. У вівторок-середу відбудеться перевірка», – зазначив Володимир Подоляк.

За його словами, у випадку, коли хтось із громадян придбав товар і виявив, що є певні проблеми – повинен прийти у Держпродспоживслужбу, яка знаходиться у Львові на вул. Вітовського, 18 і написати заяву. При цьому, обов’язково потрібно мати чек.

«На сьогодні закон України чітко регламентує, що у таких випадках потрібно звернутися у Держпродспоживслужбу із заявою. Вона може бути довільної форми, але має бути чек, який підтверджує, коли і де саме був придбаний товар. Далі працівники мають провести позапланову перевірку у цьому магазині, відібрати кілька зразків аналогічного товару та відправити в лабораторію для дослідження. Якщо проблемні моменти підтверджуються, приймаємо міри до магазину. Якщо нічого не виявили – ставимо до відома ту область, де знаходиться потужності виробництва товару», – пояснює начальник управління безпеки харчових продуктів Держпродспоживслужби.

За його словами, відповідь за результатами перевірки нададуть у 20-тиденний термін.

На запитання, чому жінку скеровували від однієї держустанови в іншу, відповіді так і не отримали.

Виявляється, Держпродспоживслужба не має права також брати товар від фізичних осіб та проводити дослідження.

«Взяти в жінки продукцію і зробити аналіз не можемо. Ми проводимо дослідження на показники безпечності, а за показники якості відповідає виробник. Кожен з нас також може сказати, що начебто купив якийсь товар, далі прийшов додому, десь довго тримав, а потім виявив, що з ним щось не так. Можливо, його не правильно зберігали, а можливо є й інші причини», – заявив він.

Леся Дзвіняцька має намір звертатися із заявою до прокуратури. Тvoemisto.tv й надалі стежитиме за справою. 

Нагадаємо, 4 лютого, у місті Новояворівську, що неподалік Львова, семирічна дитина випила сік від фірми «Sandora», пакетик якого був увесь в плісняві та цвіллі. Дівчинці відразу стало погано, її госпіталізували у лікарню.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!