Скандал у Кривій липі: у Львові до пам’ятки прибудували терасу

5136 1
У Львові власники приміщень першого поверху у будинку-пам’ятці архітектури, що на вулиці Січових Стрільців, 3, з проїзду Крива Липа прибудував до будівлі терасу. Це викликало хвилю обурення серед львів’ян. Проте, як кажуть львівські чиновники, вплинути на цю ситуацію складно, адже погодження на роботи власник приміщення отримав у Міністерства культури і в ЛОДА.
Фото Романа Балука/Facebook

Фото Романа Балука/Facebook

Львів’яни активно обговорюють прибудову у групах «Дайте пройти» і «Нас не питали». Здебільшого, людям не подобається ні вигляд конструкції, ні сам факт її облаштування.

Один з учасників дискусії Tolik Niemtsov опублікував документ – відповідь заступника голови Галицької районної адміністрації Львова на звернення щодо цієї прибудови.

У листі вказано, що у єдиному реєстрі Держархбудконтролю у Львівській області є декларація про початок реконструкції з цією адресою «з влаштуванням окремого входу з проїзду Крива липа».

Водночас начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко розповіла, що загалом будинок на вул. Січових Стрільців, 3 перебуває в обласній комунальній власності, пише ЗІК. Проте приміщення на першому поверсі, до яких зроблена ця прибудова, область продала підприємцю, який і облаштував цю прибудову.

«У Львівській міській раді він не брав жодних дозволів, знаючи, що в місті йому такого не погодять, тому провів все через область та Київ. Зокрема, отримав погодження від Міністерства культури (оскільки це пам’ятка) і відділу охорони культурної спадщини та культурний цінностей ЛОДА, а також декларацію на виконання робіт від Інспекції Архбудконтролю (Київ)», – пояснила чиновниця.

На запитання, чи відомо їй про плани власників прибудови облаштувати тут, до прикладу, чергову кнайпу, начальник управління охорони історичного середовища мерії зазначила: «Ну, напевно що так, а навіщо би вони це робили?».

«Наше управління не має предмету для позову (до суду, – ред.), тому що Мінкультури, як вища структура, котра опікується пам’ятками, надало свої дозволи. Але власники згаданих приміщень все рівно обійшли Львівську міську раду, адже повинні були отримати архітектурні вимоги та обмеження у департаменті містобудування міськради. На основі цього мало б здійснюватись проектування. У проекті є багато процедурних порушень, зокрема, архітектор з авторського нагляду, який підписаний у проекті, навіть не знає, що він його вів», – розповіла Лілія Онищенко.

Також чиновниця розповіла, що власники приміщень у підвалі, де функціонує кафе, подали до суду на сусідів згори, тому що були проти розпочатих робіт, але пізніше свою заяву забрали.

«Я вже і не знаю, як це тепер можна назвати. Проект був на перепланування нежитлових приміщень під кафе…Тераса у проекті також була, але вони дуже хитро це зробили. Бо коли пізніше треба було погодити з містом паспорт фасаду, то вони його намалювали без тераси і дверей. І місто погодило цей паспорт без тераси», – підкреслила начальник управління охорони історичного середовища. До того ж, конструкція не має фундаменту, а стоїть на опорі.

«Я зустрічалася з власником. Також написали у прокуратуру. Відповіді поки немає», – підсумувала вона.


Читайте також:
18 Листопада, 2014 11:43
mag Шановна Лілія Оніщенко!
У ВАС також не було підстав, подавати позов до Морозової !!! Ви та Синютка займались бездіяльністю. Коли зносились капітальні стіни та вибивались самовільно вітрини в капіталдьній стіні. А істрична цінність не цікавила як і наше життя....
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!