«Слова правди і життя». Уривок промови святого Івана Павла ІІ до молоді у Львові

3372 0
Фото: Сихів. Медіа

Фото: Сихів. Медіа

У ці вихідні У Львові відзначають 20 років, як Папа Римський Іван Павло ІІ з пастирським візитом відвідав Україну, зокрема Львів. На запрошення українського уряду й католицьких ієрархів візит Івана Павла II в Україну відбувся 23-27 червня 2001 року.

 

26 червня 2001 року Іван Павло II відслужив у Львові, на іподромі службу. У ті дні у Львові проповіді святого слухали понад півтори мільйона прочан. А під час зустрічі святого із молоддю, у Львові почалась злива. Іван Павло ІІ наприкінці своєї промови заспівав польською «Nie lej, deszczu, nie lej, bo cie tu nie trzeba, Obejdź góry lasy, obejdź góry lasy, zawróć się do nieba».

Нагадаємо декілька яскравих уривків з його слів до української молоді. А з повним текстом промови можна ознайомитись на сайті «Духовна велич Львова».

Він заохотив хлопців і дівчат прямувати шляхом «взаємного пізнання між Творцем і людською істотою», остаточною метою якого є «вести нас від рабства гріха до свободи любові». І «майбутнє України та української Церкви», за його словами, залежить від відповіді на запитання про те, чи бажають вони пройти цим шляхом, пише «Vatican News»

Читайте також: 20 років тому Львів відвідав Папа Іван Павло ІІ. Унікальне відео з архіву

  • У нинішньому світі бачимо глибокі й швидкі соціальні переміни та захитано багато моральних основ, вводячи людей у хаос, а іноді – навіть у відчай. Десять Божих Заповідей – це немов компас, який у бурхливому морі не дозволяє втратити маршрут, щоб доплисти до причалу. Ось чому сьогодні, дорога молоде України, я хотів би символічно наново вручити вам Десять Божих Заповідей, щоб вони були вашим "компасом", міцною підтримкою для побудови вашого сьогодення й вашого майбуття. «Любитимеш Господа Бога твого» та «Люби твого ближнього».
  • «Люби твого ближнього». Ставленню до ближнього присвячені сім інших заповідей. Вони вказують нам шлях для встановлення стосунків з іншими людьми, на основі пошани й любові, правди й справедливості. Хто практикує цей Божий закон, той дуже часто йде проти течії.
  • Сьогодні існує сильна спонука замінити справжнього Бога фальшивими богами й хибними ідеалами. Ідоли – це матеріальні добра. Якщо за ними шукаємо та їх використовуємо як засоби й знаряддя для добра, то вони нам допомагають. Однак вони ніколи не повинні займати першого місця у людському серці, тим більше молодому, яке покликане літати високо, у напрямку до кращих та гідніших ідеалів.
  • Дорога молоде, ваш народ переживає важкий і складний перехід від тоталітарного режиму, що пригнічував його протягом стількох років, до нарешті вільного й демократичного суспільства. Свобода, однак, вимагає сильного, відповідального й зрілого сумління. Свобода вимоглива, і в певний спосіб, коштує більше, ніж неволя.
  • Тому, обіймаючи вас, як батько, кажу вам: вибирайте вузьку дорогу, – ту дорогу, яку Господь вказує вам через свої заповіді. Це слова правди й життя. Дорога, яка часто здається широкою й зручною, потім виявляється облудною та хибною. Не переходьте від неволі комуністичного режиму до неволі споживацтва, що є іншою формою матеріалізму, який, хоч і на словах не відкидає Бога, однак заперечує Його фактами, виключаючи Його з життя. Без Бога не зможете зробити нічого доброго. З Його допомогою, навпаки, ви зможете сміливо вийти назустріч усім викликам сьогодення.
  • Майбутнє України великою мірою залежить від вас і від тієї відповідальності, яку ви зумієте взяти на себе. Бог не забариться, щоб благословити ваші зусилля, якщо спрямуєте своє життя на великодушне служіння родині й суспільству, ставлячи спільне добро вище від особистих інтересів. Україна потребує чоловіків і жінок, які б віддавали себе на служіння суспільству, маючи на меті сприяння правам і добробуту всіх, починаючи від найслабкіших і знедолених.
  • Дорога молоде! Дякую Богові, що дав мені радість зустрітися з вами. Перед тим як залишити вас, хочу додати останнє слово: любіть Церкву! Вона є вашою родиною й духовним храмом, живим камінням якого ви покликані бути. На вашій землі Церква має особливо привабливе обличчя через розмаїття традицій, що її збагачують. Прямуйте і зростайте у дусі братерства, з’єднані так, як сьогодні, щоб відмінні традиції не були приводом для поділу, а радше заохотою до взаємного пізнання й взаємної пошани. Нехай на цій дорозі вас супроводжує Пресвята Богородиця, яку дуже почитають на українській землі. Любіть Її і слухайте Її. Вона навчить вас, як зробити з самих себе щирий і великодушний дар Богові й братам. Вона спонукає вас шукати у Христі повноту життя і радості. Таким чином, ви станете у Церкві новим поколінням святих вашої землі, вірних Богові й людям, станете апостолами Євангелія, насамперед серед ваших ровесників. Вашою духовною поживою нехай буде Євхаристійний Хліб, нехай буде Христос. Приймаючи Його у Пресвятій Євхаристії, назавжди залишитеся у Його любові й принесете щедрі плоди. І якщо інколи дорога стане крутою, якщо дорога вірності Євангелію буде здаватися вам занадто зобов’язуючою, бо вимагатиме жертви відважних виборів, пригадайте про нашу зустріч. Таким чином ви зможете наново пережити той ентузіазм визнання віри, що ми сьогодні разом зробили: «Господи, до кого підемо? У Тебе є слова життя вічного!». Повторюйте це визнання віри й не бійтеся! Христос буде вашою силою й вашою радістю.

Читайте також: У Львові встановили пам'ятник святому Івану Павлу ІІ

Додамо, 25 червня 2001 року Папа Римський Іван Павло ІІ благословляв людей на площі Ринок, відвідав Митрополичі сади та Собор Святого Юра УГКЦ. 26 червня на львівському іподромі провів літургію за участі 300 тисяч паломників, а також зустрівся з молоддю на Сихові біля Церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Тоді на зустріч із Папою зібралися близько 400 тисяч осіб.

Нагадаємо, що у червні цього року виповнюється 20 років, як Папа Римський Іван Павло ІІ з пастирським візитом відвідав Україну, зокрема Львів. З цієї нагоди у Львові відбуватиметься низка літургійно-молитовних, просвітницьких, мистецьких та спортивних заходів. Повну програму читайте тут.

Також з нагоди 20-ої річниці із візиту Папи Римського до Львова перейменували частину вулиці Хуторівка на проспект Івана Павла ІІ, а у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці до почитання виставляли ікону із мощами понтифіка.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!