Сьогодні – Вербна неділя: історія, символи та звичаї свята

7367 0
За традиціями православної церкви, у шосту неділю Великого посту християни східного обряду відзначають Вербну неділю, яку у народі ще називають «шутковою», «квітною» або «цвітною». З давніх-давен на Західні Україні на цей день чекали з особливими почуттями. Про історію свята, звичаї та прикмети Вербної неділі Tvoemisto.tv розповів доктор богослов'я, викладач УКУ, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ отець Василь Рудейко.
фото: bdzhola.com

фото: bdzhola.com

Як виникло свято?

Свято Вербної неділі описане в Євангеліє. У цьому уривку йдеться про те, що перед тим, як бути розіп’ятим на хресті, Ісус Христос попросив двох своїх учнів привезти Йому молоде осля і на тому осляті в’їхав під спів іудейських дітей в Єрусалим. Це був своєрідний пророчий жест, який мав би вказувати на Нього як на месію. Звичайно, святкування Вербної неділі у ранніх християн було досить скромним. Але після IV століття із легалізацією християнства і відбудовою Єрусалима як місця, де жив і діяв Ісус Христос, це свято почали святкувати як одне з найважливіших. Наразі воно входить до 12 великих свят.

Що є символом свята?

Христос увійшов до Єрусалиму, де Його вітали пальмовими гілками, оскільки на тій землі пальма була найпоширенішою рослиною. У нас використовують вербове гілля, тому що воно розквітає одним із перших. Звичайно вхід Ісуса Христа до Єрусалиму є символом животворящої смерті: смерті, після якої все оживає, а не смерті, що веде до загибелі. Так, жива гілка верби є також символом животворящості цієї події. Церква завжди освячує все, що причетне до вітання Господа, як, наприклад, гілки, якими розмахували діти, вітаючи Ісуса Христа. Тому вербове гілля також прийнято освячувати, щоб показати, що це не просто гілка дерева, але гілка, яка має причетність до прослави Господа. Зазвичай, ці гілки зберігають вдома, де є молитовний куточок. В давнину гілки верби використовували у якості оберегу, тому люди ставилися до них з благоговінням.

Які звичаї святкування Вербної неділі?

Вербне гілля зберігається рік, а потім спалюється для того, щоб випадково не потрапило під ноги, оскільки воно священне. Вербна неділя – це початок страждань Ісуса Христа, в наслідок яких всі ми отримали життя. На думку отця Василя Рудейка, головним звичаєм Вербної неділі є повна церква людей, які приходять з вірою причаститися до святості, від якої ми всі отримали надію на вічне життя. А участь людей у богослужінні – найкраща прикмета того, що ця надія в їхніх душах і тілах також втілиться і вони будуть сповнені життя протягом цілого року.

Підготувала Наталія Усатенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!