Сьогодні – Воздвиження Чесного Хреста. Три храми Львова відзначають престольний празник

3366 0
Це одне із дванадцяти найважливіших свят церковного року.
Воздвиження Чесного Хреста

Воздвиження Чесного Хреста

Сьогодні, 27 вересня, християни східного обряду відзначають свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Це одне із дванадцяти найважливіших свят церковного року.

Цього дня прославляється добровільна жертва, принесена Богом заради спасіння людства, – розп’яття Сина Божого, Ісуса Христа. Після розп’яття хрест, що був до того знаряддям страшних тортур і ганебної кари, став християнською святинею, символом всеохоплюючої любові, перемоги життя над смертю.

Праведний митрополит Андрей Шептицький про хрест навчав так: «Почитання святого Господнього хреста – це одна з найважливіших сторінок почитання Бога-Чоловіка. Знак Святого Хреста, зроблений на собі, це один з найстаріших звичаїв християн».

Цього дня християни дотримуються строгого посту – у пам’ять про страждання і смерть Господа на Хресті. У народі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього називали Здвиженням. Наші пращури вважали, що «на Здвиження земля двинеться ближче до зими». Птахи мають відлетіти у вирій, а все лісове гаддя ховається в листя й залізає в землю, щоб перебути зиму.

Із нагоди свята три храми Львова відзначають престольний празник:

  • Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього УГКЦ (вул. Січ. Стрільців, 1, Львів-Рудно)
  • Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього УГКЦ (вул. Наукова, 23/4)
  • Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, УГКЦ та ПЦУ (почергове моління) (вул. Замарстинівська, 9).

Тvoemisto.tv транслюватиме об 11.00 год Божественну Літургію із Гарнізонного Храму Святих апостолів Петра і Павла на нашій сторінці у Фейсбук та на Ютуб-каналі.

За матеріалами Вікіпедії та сайту УГКЦ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!