Сьогодні в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

850 0
Також Верховна Рада запровадила всеукраїнську хвилину мовчання у цей день.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

Щорічно 22 червня в Україні відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Його заснували указом президента України №1245/2000 від 17 листопада 2000 року. Також Верховна Рада запровадила всеукраїнську хвилину мовчання у цей день.

Саме 22 червня 1941 року попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття. На українських землях провели 29 із 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких знешкодили понад 60% Вермахту.

Україна не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення – близько 5 млн, 2,2 мільйона вивезли на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворили понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Традиційно, 22 червня відбувається приспущення державного прапора України з чорними стрічками на будинках та спорудах органів та установ державної влади.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!