Сотні кольорів. У Ботанічному саду показали «пляшкове дерево» і унікальні рослини

3157 0
Ботанічний сад університету Франка є одним з найстаріших садів України та Східної Європи.
Фото: Катя Бортняк

Фото: Катя Бортняк

У Ботанічному саду ЛНУ ім. Івана Франка, що на Погулянці, у межах Днів природної спадщини показали спеціально виведені сорти жоржин, величезну Секвоядендрон, «пляшкове дерево». Екскурсію організувало «Бюро спадщини».

Поряд з оспіваними чорнобривцями, які, як виявляється, на наші землі завезли з Америки, ростуть жоржини та іриси, які поки ще не зацвіли. Але цілий ряд жоржин як класичних сортів, так і спеціально виведених «кучерявих», приковує погляд, а також стає приводом для питань: як виростити такі рослини у своєму домашньому саду.

Проте рідкісні жоржини потребують особливого догляду, а також нелегко дістати розсаду: сам сад рослинами не торгує.

Поруч із квітами у саду є й їстівні рослини, такі як помідори, гречка та гірчиця. Також тут вирощують ароматичні та ефірні рослини, коренеплоди, наприклад, нут. Так само можна побачити величезну Секвоядендрон, якій ще поки тільки 46 років, але вона вже вражає розміром та розмахом гілок.

Завідувачка відділу природної флори Ботанічного саду ЛНУ Марія Надрага зазначає, що розташування дуже старих дерев взагалі не розголошується задля того, щоби уберегти їх від можливих вандалів.

Особливою гордістю Ботанічного саду є оранжерея, що збудована у 1974 році.

«Тут є дуже цікаві та оригінальні рослини з огляду на свій вік. Екземпляри, яким понад 150 років. А також наша колекція тропічних і субтропічних рослин занесена до державного реєстру і становить національне надбання», – розповіла Марія Надрага.

Взагалі для рослин вік 100-150 років – це не є щось надзвичайне, звертає увагу пані Марія, проте для тих, що вирощуються в закритому ґрунті, тобто оранжереях, це вже є досягненням. Колекція налічує понад 1500 таксонів різних рослин: субтропічних, тропічних, рослини пустель та напівпустель.  Тут можна побачити інжир, «пляшкове дерево», що є з того ж сімейства, що і баобаб, а також японський Османтус різнолистий з роду маслинових.

Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка є одним з найстаріших садів України та Східної Європи. Він заснований у 1852 році, має тривалу історію та надзвичайно багату колекцію рослин. Сьогодні ботанічний сад – навчальна, науково-дослідна та природоохоронна установа при Франковому університеті. Територіально розміщений на двох ділянках у межах міста Львова (вул. Кирила і Мефодія, 4 (2 га); вул. Черемшини, 44 (16,5 га)).

Катерина Бортняк



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!