Сповільнити шалений темп. Львів’ян запрошують на день неспішного мистецтва

1704 0
День неспішного мистецтва проведуть у середу, 14 квітня.
Фото: lvivgallery.org.ua

Фото: lvivgallery.org.ua

Наступного тижня в Україні вперше відбудеться Slow Art Day або День неспішного мистецтва. У середу, 14 квітня, о 12:00 музеї в різних містах України запрошують сповільнити шалений темп. Приєднюються до міжнародної акції й львівські музеї, повідомляє Аrt Lviv Online.

Читайте також: Повну колекцію музею Лувр тепер можна переглядати онлайн

До Дня неспішного мистецтва у Львові приєднаються:

Відділ «Європейського мистецтва XIX-XXI Львівської національної галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3) запрошує неспішно оглянути такі експонати:

  • Франсуа Жерар «Портрет Катерини Стаженської», 1803
  • Фрідріх Преллєр «Діана та Актеон», 1873
  • Ян Матейко «Портрет дітей художника», 1879
  • Михайло Бойчук «Двоє під деревом», поч. 1910-ті
  • Яцек Мальчевський «Христос перед Пилатом», 1910

Вхід у музей з 12:00 до 13:00 безкоштовний.

У Музеї скульптури Йоана-Георга Пінзеля без поспіху музейники пропонують вдивлятися в полотно Казимира Сіхульського та знамениті врятовані скульптури св. Якима, св. Єлизавети, св. Йосипа, св. Анни, знаходити приховані сенси та збагачуватися новими відкриттями для себе.

Вхід у музей з 12:00 до 13:00 безкоштовний.

Програма Дня неспішного мистецтва в Національному музеї – «Українське мистецтво кінця ХІІ-ХІХ століть» (просп. Свободи, 20 ) та «Українське мистецтво ХХ ст. НМЛ ім. Андрея Шептицького» (вул. Драгоманова, 42).

Читайте також: Мистецтво на карантині. Які музей можна відвідати онлайн

Організатори запрошують придивитися ближче та по-новому до п’ятьох творів із постійної експозиції, які привертають особливу увагу відвідувачів, викликають чимало їхніх запитань, але на які, зазвичай, залишається надто мало часу в рамках звичайної оглядової ескурсії:

  • Михайло Бойчук «Тайна вечеря» (1911)
  • Іван Курах «Ecce Homo» (1941)
  • Василь Хмелюк «Жінка в білому» (1944)
  • Михайло Грицюк «Портрет Миколи Амосова» (1976)
  • Карло Звіринський «Дрібниці» (1966).

Вхідний квиток на час акції – 50% від звичайної вартості: 20 грн (10 грн – пільговий). Деталі за тел. 097 126 71 50.

Також до акції приєднався Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри (вул. Музейна, 16 у Брюховичах).

Для глибшого пізнання творчості Михайла Дзиндри на розгляд гостей будуть представлені 3 скульптури та картина. У музеї 807 скульптур, серед цієї великої кількості робіт вибрані три – чому?! Глядачі самі зроблять свої висновки.

І в Домі Франка (вул. І. Франка, 150-152) підготували кілька експонатів, які обов’язково будуть цікаві. У цьому готова допомогти наукова працівниця Музею Івана Франка, завідувачка експозиційного відділу Віола Чернієнко.

Читайте також: Львів'ян запрошують на виставку картин, що «оживають». Фото

Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького вже вчетверте долучається до міжнародної акції – День неспішного мистецтва.

На зустріч та неспішний діалог із відвідувачами чекатимуть у Палаці Потоцьких:

  • «Леда і Лебідь» та «Діана і Актеон» Георга Каспара фон Преннера
  • французький меблевий гарнітур середини XVIII ст. з колекції Миколи Островерхова та музейні співробітники Анна Легедза, Ольга Боса, Наталія Отко, Євген Гулюк.

Довідково

День неспішного мистецтва – це подія, яка відбувається щороку в цілому світі, коли музеї створюють умови для того, аби відвідувач зміг присвятити одну годину на повільне, вдумливе споглядання до п’яти експонатів.

За статистикою, під час відвідин музею люди тратять лише 8 – 17 секунд на твір мистецтва.

Ідея Дня неспішного мистецтва у тому, щоби спонукати відвідувачів оглядати твори повільно і ретельно вникаючи у кожну деталь, шукаючи внутрішніх відповідей на свої питання. Можна обговорити їх з друзями чи представниками музею. Важливо зупинитися в тиші біля одного твору хоча би на 10 хвилин.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!