Студент Львівської духовної семінарії реставрує унікальні історичні фото УГКЦ

1519 0
Перед тим, як технічно опрацювати фотографію, він детально вивчає її історичний контекст. Це необхідно, щоб передати настрій та документальність фото.
фото: духовна велич львова

фото: духовна велич львова

Студент Львівської духовної семінарії Святого Духа Роман Соколовський відреставровує старі фотографії з церковних архівів, пов’язаних з історією УГКЦ. Завдяки цифровим технологіям він зображає минулі події та видатні історичні постаті у кольорі сьогодні. Про це повідомляє Духовна велич Львова.

«До цього проєкту я готувався довший час. Та саме у семінарії мої ідеї почали втілюватися в життя. Я глибше почав вивчати історію церкви, пізнавав її зсередини і збагнув, наскільки вона велична і широка своїм історичним простором», – каже він.

Читайте також: Комісія УГКЦ у Львові почала видавати людям кисневі концентратори у користування

Перед тим, як технічно опрацювати фотографію, Роман детально вивчає її історичний контекст. Це необхідно, щоб досконало передати настрій та документальність фотографії. Сама реставрація фото триває від одного до декількох днів, залежно від складності роботи. Вона передбачає збільшення якості, усунення дефектів та накладання кольору – процес кольоризації. Для цього фотографію необхідно опрацювати в декількох редакторах. 

Світлини для реставрації студент шукає в церковних архівах, приватних фотоальбомах та в інтернеті. Деякі священнослужителі, спостерігаючи за діяльністю хлопця, самі надсилають старі фотографії для реставрації. Серед них – портретні фотографії видатних церковних діячів, зокрема Андрея та Климентія Шептицьких, Йосифа Сліпого, Григорія Хомишина, та спільнотні світлини духовенства та вірних.

«Сьогодні давні фотографії покриваються пилом в архівах, натомість їм необхідно дати «нове життя», бо світлина зберігає унікальне зображення людини, її історію, життя та покликання. Тим паче усі фотокартки чорно-білі, зроблені на стару плівку», – додає він.

Сьогодні хлопець також опрацьовує унікальні відео, які збереглись у церковному архіві. Свої  доробки Роман Соколовський публікує в соцмережах.

Фото Духовної величі Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!