Чи матимуть силу освячені вдома галузки верби. Пояснює священник

5082 0
Львів’янам радять одягнути вишиванки, зібратися сім’єю та дивитися Літургію онлайн.

Напередодні Вербної неділі львів’яни готують та прикрашають баську до посвячення. Однак цього року воно буде особливим і відбуватиметься у домашній церкві.

Читайте також: Храми Львова завтра транслюватимуть богослужіння. Де подивитись

Львів’янам радять одягнути вишиванки, зібратися сім’єю та дивитися Літургію онлайн, прийняти благословення, яке діє незалежно від відстані. Батько сім’ї має покропити вербу свяченою йорданською водою або якщо такої немає – набрати воду у посудину – намірення отця має досягти цієї води.

Чи матиме верба, освячена удома, таку ж силу як у церкві, Tvoemisto.tv розвитувало в отця Василя Білаша із Церкви Різдва Пресвятої Богородиці, голови Комісії у справах мирян УГКЦ.

За словами отця, молитва діє не тільки онлайн, коли священик молиться у храмі, божа благодать діє незалежно від відстані. 

«Молитва діє навіть у чистилищі, хоч це вже зовсім інший світ і вимір, але молитва діє і там. Найважливіше – це віра людей. Каже Христос, що «по вірі вашій дасться вам». Якщо людина вірує і слухає голосу своєї Церкви, то благодать сходить, навіть коли вона вдома буде молитися.

Тому ми в храмі молимося, а люди вдома гарно вдягаються у вишиванки, збираються всією сім’єю, моляться Божественну літургію. Беруть галузки. І батько як священик домашньої церкви, а ми всі є хрещені в ім'я Христа,  бере свячену воду, кропильницю і після Літургії, коли священник читає молитву благословення і освячення – батько кропить галузки. Будьте певні, що ця галузка буде освячена і свято буде зараховане для цієї сім’ї»– зазначає отець Василь Білаш.

Читайте також: На час великодніх свят усі храми Львова будуть закриті

Отець Василь Білаш, фото Станіслава Тимчишина

На питання, чи потрібно зберігати вербу протягом року, отець пояснює, що найважливіша місія верби – це привітання Ісуса, який в’їхав у Єрусалим на осляті як цар. Звичайно, освячені речі, в тому числі і вербу, люди завжди зберігали у найпошанованішому місці, щоби Господь оберігав хати, обійстя, галузки навіть запихали під стріху, аби блискавка не вдарила у хату.

Якщо ж у львів’ян немає вдома йорданської води, вони можуть набрати воду у посудину, поставити біля покуття, біля ікони, не виливати і поводитись як із освяченою. «Молитва благословення все пронизує наміром. Намір бере священник на ті галузки чи воду, яку люди готують в домівках і по вірі дається. Віруюча людина переносить випробування набагато легше. Бо той, хто вірує, завжди удвічі виграє», – говорить отець.

Так само і святитимуть паски наступного тижня. Втім якщо з баськами та паскою проблем немає, зазначає священник, то все-таки найбільша трудність зі святим причастям, адже людина реально не може приступити до святого причастя і це найбільший біль та страждання через карантин.

«Звичайно, ми читаємо молитву духовного святого причастя, вона його не заміняє, але принаймні у такий спосіб, щоб люди приймали Ісуса і наповнювалися живим Богом» зазначив о. Василь Білаш.

Читайте також: Молитва долає всі віддалі. Владика Володимир Груца про освячення пасок і сповідь онлайн

При цьому отець уточнив, що тепер набагато легше зрозуміти, як облаштований духовний світ.

«Ми маємо інтернет, мобільні телефони і розуміємо, як хвилі досягають і налагоджують зв'язок будь-де. Так у подібний спосіб на іншій точці планети молитва може досягти і помогти, якщо хтось бере намірення на ту людину» зрезюмував отець.

До речі, львівський народний майстер Володимир Мишолівський уже традиційно наготував вербових гілочок. Він говорить, що сьогодні, як і у дитинстві, всі чекають цього свята. 

«Мені згадується із дитинства «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень». Ми удома тримали корови і виганяли їх лозою на пасовиська, щоб худоба не хворіла. Верба завжди була оберегом, який захищає поле і домівку від нечисті. Ми зберігали її від року до року. Було навіть таке повір'я, що якщо з’їсти освячені котики, то не буде горло боліти протягом року»– сміється Володимир Мишолівський.

Народний майстер радить прикрашати баську сухими польовими квітами чи городніми, різноманітними стрічками, вічнозеленим самшитом, барвінком, колосками. Хоча, звісно, і проста галузка верби, без будь-яких прикрас, є добрим символом свята і наділена такою ж силою молитви та віри.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!