Щоб стіни здавалися вищими. Храм Петра і Павла святкує храмовий празник

2185 0
Реставратори відновлюють за архівними фото втрачені фрагменти. Щоб провести реставрацію фресок максимально наближено до оригіналу, вони побували у Чехії та Польщі, щоб побачити на власні очі роботи автора фресок.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

12 липня відзначає своє храмове свято давній Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла. Tvoemisto.tv завітало у храм, щоб розповісти, як тут відбувається процес реставрації унікальних фресок Франциска Екштайна, який намалював їх ще у 1740 році

За дев’ять років храму виповниться 400 років. Храм дуже давній. Зараз тут триває повномасштабна реставрація.

«Реставрація унікальна, тому що виявилося, що тут навіть тиньк має чотири нашарування з різних століть – 17-го, 18-го та 19-го. І тепер ми маємо можливість звернутися до первинного стану цього храму, відновити першозадум автора», – розповідає настоятель храму отець Тарас Михальчук.

За словами отця, половина робіт із реставрації робіт вже зроблена. Цього року планують завершити реставрацію фасаду та фресок всередині храму.

Незважаючи на те, що церква кілька років в риштуванні, тут все одно проводять богослужіння.

«Реставрація фресок Гарнізонного храму саме цього року буде завершена. Ми вже навіть підписали договори і меморандум про дні, коли будемо демонтовувати риштування», – говорить отець Тарас.

До слова, риштування у цьому храмі, одне з найбільших, де ведуться внутрішні роботи в Україні. Це майже 4 тис. куб.м. риштувань, а реставрація фресок триває на площі понад 1 тис.кв.м.

Щоб провести реставрацію фресок максимально наближено до оригіналу, реставратори навіть побували у Чехії та Польщі, щоб побачити на власні очі роботи автора фресок – Франциска Екштайна, який намалював їх ще у 1740 році.

«Реставратори зараз відновлюють втрачені фрагменти, тонують в місцях, де не залишилось живопису. Ми маємо  архівні фотографії, маємо дослідження мистецтвознавців. Приблизно знаємо, як мали виглядати дані постаті, або дані орнаменти. Ми виїжджали на обєкти, де є роботи, які малював безпосередньо автор Франциск Екштайн, в Чехію, в Польщу. Вивчили його доробок», – розповідає реставраторка Леся Гануляк.

За її словами, на сьогодні завершився процес укріплення фресок, зараз триває процес доповнення. Тобто зараз етап роботи лише з фарбами.

Леся Гануляк каже, що реставрація відбувається методом крапкового тонування. Щоб в майбутньому мистецтвознавці могли відрізнити роботу реставраторів від роботи самого автора.

«Ці фрески – це бароко. Квадратурний ілюзіоністичний живопис. Тобто автор малюючи живопис, продовжував справжню архітектуру храму, малюючи її обємно. Так? Щоб глядачу знизу здавалося, що стіни є вищими. Тут зображені сюжети зі святими апостолами Петром і Павлом», – розповідає про особливості стилю реставраторка.

Реставрація проводиться за кошти жертводавців парафіян, кошти польських реставраторів та міністерства культури Польші, а також інституту спадщини за кордоном «Полоніка». Тому тут зараз працюють над фресками і українські, і польські реставратори.

Після буревію частина покриття даху постраждала і вода потрапила до середини храму. Тож реставратори сподіваються, що дах вдасться відремонтувати швидко, щоб вже відреставровані фрески не постраждали.

Анна Чистякова

Фото Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!