Торік на Львівщині виявили на 20% менше онкохворих. Чому це не добре

1569 0
Упродовж минулих років виявлення онконедужих у Львівській області зростало на 1-2% щороку, а цьогоріч статистика показує на 20% менші цифри.
фото: superatuenfermedad.com

фото: superatuenfermedad.com

За 2020 рік на Львівщині взято на облік 6 596 вперше виявлених онкологічних хворих, що на 1644 менше, аніж у 2019 році. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомляє заступник директора Львівського онкологічного регіонального діагностично-лікувального центру Олег Дуда.

Із нових виявлених хворих 2996 випадків (45,4%) – захворювання на І-ІІ стадіях, 1261 випадок (19,1%) – на ІІІ стадії, 1171 випадок (17,8%) – на ІV стадії.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

За 2019 рік, каже Олег Дуда, на облік взято 8240 нових онкохворих.

«Тобто у 2020 році цей показник є меншим на 1644, на 20%. Очевидно, що це є наслідком пандемії та карантинних обмежень, коли люди не приходили на скринінги», – пояснює Олег Дуда.

Читайте також: Де у Львові пройти обстеження на рак молочної залози. Адреси, ціни

Рейтинг злоякісних новоутворень у 2020 році був таким:

  • Рак грудної залози – 695;
  • Рак легень, трахеї, бронхів – 488;
  • Рак ободової кишки – 435.

Пацієнток із раком грудних залоз на облік взяли на 172 менше, ніж у 2019 році (на 20%), говорить Олег Дуда. Із них – на 145 взято менше в І і ІІ стадіях.

«Це свідчить про те, що люди вчасно не звернулися до своїх сімейних лікарів, вторинної ланки і, відповідно, захворювання вчасно не було виявлено. Що це означає? Хворі, які не були виявлені вчасно, будуть виявлені вже на пізніх стадіях», – каже лікар.

Читайте також: Ми повернулись на 20 років назад. Про Covid-19 і статистику онкозахворювань

Сьогодні, 4 лютого, відзначається Всесвітній день боротьби проти раку і, говорить Олег Дуда, понад 30% випадкам смерті від раку можна запобігти завдяки відмові від вживання тютюну, запровадженню раціону здорового харчування та фізичній активності, а до 20% – шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.

Лікар-онколог закликає львів’ян та мешканців області звертатись за профілактичними оглядами до своїх сімейних лікарів, вчасно проходити скринінг, особливо у віці після 35-45 років та не нехтувати власним життям.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!