Нескінченна історія: що ще виправлятимуть на відремонтованій Личаківській

4105 1
Мешканці Личаківської та прилеглих до неї вулиць вкотре зустрілися з чиновниками, щоб вирішити проблеми свіжовідремонтованої вулиці.
Фото: Дар’я Проказа

Фото: Дар’я Проказа

16 серпня після 509 днів реконструкції вулицю Личаківську нарешті відкрили для проїзду транспорту. Тут не лише ремонтували дорожнє покриття, а й освітлення, пішохідні зони. Як до відкриття, так і після нього частина мешканців Личаківської та прилеглих вулиць мали чимало скарг до «Львівавтодору», що опікувався ремонтом: погані зливи, острівець безпеки, занижені тротуари. Учора, 3 грудня, Tvoemisto.tv відвідало чергову зустріч чиновників із мешканцями та дізналося, що ще останні хочуть змінити на відремонтованій вулиці.

Читайте також: Історія ремонту вулиці Личаківської у датах і цифрах. Візуалізація

Загалом у мешканців назбиралося 16 питань до чиновників. Проте за понад дві години зустрічі ледь встигли розглянути три питання. Потім протягом години – ще два. Далі – основні п’ять питань.

Світлофори

На Личаківській планують встановити так звані розумні світлофори – вони надаватимуть пріоритетність громадському транспорту. Спочатку їх планували відкрити одразу по завершенню робіт, потім нові світлофори обіцяли обладнати в жовтні, і лише три дні тому під них нарешті встановили опори.

Читайте також: Де та коли на вулиці Личаківській встановлять розумні світлофори. Інтерактивна мапа

Мешканці наполягали на негайному встановленні світлофорів поблизу перехресть Личаківська – Мечникова – Круп’ярська та Личаківська – Мучна – Котика.

«Світлофор мав бути в той термін, коли і дорога, тобто, до першого вересня цього року. Нас так само годують обіцянками, як і вас. Казали, що будуть до першого листопада, потім – до першого грудня», – пояснив Євген Калитич, який тимчасово очолює «Львівавтодор» з середини жовтня.

Зустріч проходила в школі №63. За словами активістки Анастасії Карп’як, через брак світлофорів волонтери біля школи допомагають регулювати рух та переводити школярів через дорогу. Робиться це на громадських засадах, а людина, яка регулює рух, отримує 30 гривень щодня за 1,5 години роботи «на каву».

Читайте також: Місто розумних та жорстких. Як регулюють світлофори у Львові

Після дискусії мешканці попросили Євгена Калитича оприлюднити 4 грудня договори з підрядником щодо встановлення світлофорів. Також поблизу школи №63 запропонували розмістити напис «Школа» для підвищення безпеки школярів. Крім того, мешканці Личаківської погрожують відсвяткувати Новий рік на перехрестях, якщо до того часу світлофори так і не встановлять.  

Організація дорожнього руху

Мешканці хочуть замінити суцільну смугу по вулиці Личаківській на переривчасту лінію, яка буде зручною для заїзду та виїзду з будинків. Євген Калитич зауважив, що «Львівавтодор» не може самовільно змінювати розмітку без відповідного рішення поліції. Присутні знову захотіли побачити копію технічної документації, і Євген Калитич знову пообіцяв «без проблем» її надати.

Читайте також: Перегони на Личаківській. Як львів'яни долають перекопані дороги. Фоторепортаж

Пандуси і пішохідна зона

Проблема пандусу на Личаківський стала найгарячішою темою для обговорень. Проект незручний не тільки для людей з інвалідністю, а й для інших мешканців. Спуски, влаштовані зигзагами, не облаштовані перилами. Анастасія Карп’як каже, що нещодавно чоловік зламав руку, піднімаючись на цьому пандусі.

Про те, що простір не достатньо інклюзивний, знає і Євген Калитич. За його словами, пандус ніяк не пристосований для людей з вадами зору. Після обговорення його вирішили ліквідувати та звернутися по оцінку об’єкта в спеціальну експертну комісію з питань доступності.

Читайте також: Личаківська рогатка. Навіщо робити Львів закритим для львів’ян

Схема проекту пандусу на Личаківській

Пішохідний перехід

Між найближчими пішохідними переходами на перехрестях Личаківська – Пасічна та Личаківська – Котика відстань 600 м. І не всі мешканці бічних вулиць Россі, Долішня, Копальна, Черемшини та Козланюка долають цю відстань, аби перейти дорогу без порушень ПДР, – більшість просто перебігають її у невстановлених місцях. Тому постало питання про облаштування переходу поблизу перехрестя Личаківська – Черемшини.

Читайте також: Личаківський марафон. Що переможе: турбота про безпеку чи безкарність за халтуру 

Усі учасники зустрічі погодилися, що тут потрібен безпечний перехід. Та на думку представників «Львівавтодору», що він спонукатиме людей чекати на трамвайних коліях, що є ще більшою небезпекою. І тут знову постало питання світлофорів.

Зупинки

Люди вимагають повернути зупинку трамваю №2 у напрямку до вулиці Пасічної, яка була вище вулиці Мечникова. Зараз її перенесли до храму Петра і Павла, а пасажири виходять з трамвая на проїжджу частину.

Також люди вимагають перенесення зупинки на вулиці Котика, адже автобуси, які зупиняються там, закривають людям огляд на проїжджу частину – і ті не можуть спокійно скористатися пішохідним переходом.

Близько дев’ятої вечора до обговорень приєднався заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий, який швидко знайшов рішення конфлікту. Він сказав, що мешканцям потрібно буде змиритися з більш пішохідною Личаківською, проте проблеми вулиці пообіцяв виправити.

«Ми можемо виправити критичні недоліки, як пандус, зупинки, розмітку і світлофори. Мене так само турбує "ковзанка" біля "Скіфу". Проблема в тому, що ми маємо проект, а всі зміни в ньому мають пройти перевірки і погодити ЄБРР. Це стосується навіть звичайних сходів», – сказав Андрій Білий.

Він запропонував створити робочу групу, до якої, окрім нього, будуть залучені активісти Анастасія Карп’як і Юрій Тер-Арутюнян та виконуючий обов’язки керівника «Львівавтодору» Євген Калитич. Вони вирішуватимуть питання усунення недоліків на вулиці та щодватижні звітуватимуть про зроблене перед громадою вулиці. 

Андрій Костюк

Фото Анастасії Карп'як, Андрія Білого та Tvoemisto.tv

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
4 Грудня, 2018 17:11
666 ... замість вправляння з "виправлянням" на Личаківській подивіться що робиться( не робиться) із отим громадським простором навпроти органного залу ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!