У Львові відновила роботу Школа для пацієнтів з ревматичними захворюваннями

2412 0
Про відновлення Школи пацієнта йшлось на засіданні ГО «Всеукраїнська асоціація ревматологів України» та ГО «Анкілоза.нет», яке присвятили темі лікування анкілозивного спондилоартриту.
Фото: Ревматологія ЛОКЛ

Фото: Ревматологія ЛОКЛ

Минулої суботи, 18 вересня, у Львові провели ІІІ Засідання ГО «Всеукраїнська асоціація ревматологів України» та ГО «Анкілоза.нет». За словами завідувача ревматологічним відділенням Львівської обласної клінічної лікарні Омеляна Синенького, зустріч провели насамперед для пацієнтів, в яких анкілозивний спондилоартрит (генетичне захворювання, форма артриту, при якій запалюються хребці. – ред.), аби ті не лише усвідомили хворобу, навчилися з нею жити, а, головне, розуміли, що з такими патологіями можна жити якісно.

Читайте також: Хвороба-детектив. Як діагностувати ревматизм та навчитись з ним жити

«Щороку пацієнтів з ревматологічними хворобами більшає. Якщо у 2018 р. за рахунок місцевого бюджету лікування анкілозивного спондилоартриту отримували лише 6 пацієнтів. У 2021 р. їхня кількість вже почала збільшуватися. За бюджетні кошти лікування отримували вже 54 пацієнти. З них з анкілозивним спондилоартритом 35 пацієнти, 6 – ревматоїдним артритом, 5 – псоріатричною артропатією», – каже Омелян Синенький.

Цього року у Львівській обласній клінічній лікарні, в рамках регіональної програми, від анкілозивного спондилоартриту лікування отримують 35 пацієнтів. При тому, що ще три роки тому це були одиниці пацієнтів.

Участь в конференції також взяли старша наукова співробітниця відділу некоронарних хвороб серця та ревматології Інституту кардіології імені академіка М.Д. Стражеска, кандидатка медичних наук Олена Гарміш, яка розповіла про життя з анкілозуючим спондилітом та лікар-ревматолог, завідувачка ревматологічним відділенням 4-ї Львівської міської клінічної лікарні Галина Гриценко Галина Миколаївна, яка розповіла про лікування анкілозивного спондилоартриту в умовах реальної клінічної практики.

Перші прояви анкілозивного спондилоартриту або хвороби Бехтєрєва, як її ще називають, в 39-річної Ірини Кінь з Буська з’явились 17 років тому.

Читайте також: Омеляну Синенькому присвоїли звання Заслуженого лікаря України

Як розповіла Тvoemisto.tv Ірина, через біль вона щодня приймала знеболювальні ліки, які майже не допомагали.

«Мені довгий час не могли встановити діагноз. Лікувалася різними препаратами, але мало що допомагало. Діагноз поставили 10 років тому. Хвороба впливала не лише на суглоби, а й всю систему органів. У мене була скованість всіх м’язів, особливо вранці, не могла повернути навіть голови. Продовжувала лікування, робила постійно аналізи, МРТ. Пригадую, як одного разу прийшла до лікуючої лікарки і сказала, що вже опускаються руки і не має сил терпіти болі», – каже Ірина Кінь.

Після лікування, яке жінка отримує за протоколом в рамках регіональної програми, відразу стало краще.

«Раз на два тижні мені вводять ін’єкції. Більше ніяких знеболювальних не приймаю. Почуваюся набагато краще. Усе лікування є безкоштовним, хоча мені відомо, що воно досить дороге – більше 30 тис. грн в місяць», – каже співрозмовниця.

Як зазначила Ірина Кінь, препарат не доведеться вводити постійно. Після препарату настає ремісія, яка може тривати від кількох місяців до кількох років.

Крім самого лікування, при анкілозивному спондилоартриті дуже корисно займатися вправами. Для цього голова ГО «Всеукраїнська Організація людей з хворобою Бехтерєва «Анкілоза.нет», сертифікована реабілітоголиня Ірина Бублик розробила комплекс справ, які зможуть покращити життя тих, хто страждає від хвороби. Їх можна переглянути на сайті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!