У трамваях встановили перші валідатори. Як і коли запрацює е-квиток у Львові

9196 0
Проїзд можна буде оплатити карткою LeoCard, банківською карткою, а ще з допомогою мобільної аплікації, яка генеруватиме QR-код, його й зчитуватиме валідатор.
фото тараса бабенчука

фото тараса бабенчука

У Львові розпочали встановлювати системи для безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті. Перші валідатори вже змонтували у п’яти трамваях. До серпня у тестовому режимі електронний квиток має працювати у всьому громадському транспорті міста. Про це під час стріму на Тvoemisto.tv розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Читайте також: У Львові назвали нову дату впровадження електронного квитка

«Це одні з перших валідаторів, встановлюємо їх на трамваї. Також вони до серпня будуть у тестовому режимі встановлені на певних маршрутах трамваїв, тролейбусів і автобусів. Є завдання відпрацювати процес, адже  технологія одна з перших в Україні. Це новітній продукт чеської компанії Мікроелектроніка і SoftServe», – каже він.

Андрій Садовий нагадав вартість запровадження електронного квитка у Львові – це понад 11 мільйонів євро та додав, що е-квиток вирішить чимало проблем із громадським транспортом.

«Ми будемо платити кошти за кілометр пробігу, це вирішить деякі проблеми з транспортом, зокрема й щодо порушення графіку курсування», – говорить він.

До кінця серпня, за словами Андрія Садового, система має працювати у тестовому режимі, а вже в січні 2022 року львів’яни зможуть повноцінно користуватись електронним квитком. Окрім електронного способу оплати, заплатити за проїзд можна буде і готівкою водієві, він матиме спеціальний принтер для друкування чеку. Утім, за такого розрахунку вартість разової поїздки буде значно дорожчою.

Скільки вартуватиме місячний чи річний абонемент на проїзд у громадському транспорті Львова, у ЛМР ще не знають.

«Зараз напрацьовуємо економічну модель. Управління транспорту працює над тим, як оптимізувати маршрутну мережу. Вона буде оптимізовуватись у декілька етапів. Відповідно до неї будуть обраховувати витрати. Так розрахують тариф. Разовий тариф буде суттєво дорожчий», – додав  заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий.

Читайте також: На пільгові картки для е-квитка на Львівщині виділили 6 млн грн, але концепції досі нема

Керівник проєкту впровадження автоматизованої системи оплати проїзду Роман Лев каже, що у громадському транспорті Львова можна буде розрахуватись електронним квитком, а саме карткою LeoCard, на яку можна буде придбати певну кількість поїздок, або ж місячний чи річний абонемент. Також оплатити проїзд можна буде і банківською карткою, а ще з допомогою мобільної аплікації, яка генеруватиме QR-код, його й зчитуватиме валідатор.

У трамваях валідатори встановлюють на поручнях поблизу кожних дверей.

Нагадаємо, у березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка. Згідно з попереднім графіком, від підписання договору до прийому в експлуатацію минути мало 74 тижні.

Запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Тоді для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили.

Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури. Весь громадський транспорт, за попередніми планами, мав перейти на е-квиток орієнтовно у січні-травні 2020 року. Місячний абонемент коштуватиме 300-500 грн за безлімітне користування транспортом, а разовий квиток – 10-15 грн.

Вікторія Савіцька

Фото і відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!