На Львівщині дворічна дитина проковтнула 36 магнітних кульок

4352 0
А напередодні однорічна дитина проковтнула маленьку батарейку з ліхтарика.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У Львівську дитячу лікарню Охматдит госпіталізували дворічну дівчинку, яка проковтнула 36 магнітних кульок. Їй провели процедуру фіброгастроскопії і витягнули їх. Сьогодні дитину виписали додому у задовільному стані. Про це Тvoemisto.tv розповіла директорка Львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександра Бурда.

Читайте також: Що робити батькам, якщо дитина ковтнула предмет. Поради хірурга

За її словами, дитині – 2 роки 7 місяців, вона проковтнула 36 кульок. Вони потрапили у шлунок – частину лікарі видалили, а частина вийшла природнім шляхом. Втручання медиків було складним.

«Це завжди складне втручання, бо воно робиться під знечулення, під наркозом вводять гнучкий фіброгастроскоп – шланг, який має оптику, на якому є корзинка, якою витягуються чужорідні предмети. Звичайно, будь-яка така процедура є небезпечною», – наголосила вона.

За її словами, магнітні кульки небезпечні тим, що вони збиваються і створюють своєрідну деформовану петлю, яка не дає їм пройти далі у кишківник. Медики мають роз’єднати ланцюг, щоб дати їм можливісти вийти.

Олександра Бурда каже, що таких випадків дуже багато. Минулого тижня, приміром, госпіталізували однорічну дитину, яка проковтнула маленьку батарейку з ліхтарика.

«Часто дітям потрапляють сторонні предмети у дихальні шляхи. І це ще набагато гірше, бо вони заходять у бронхи і дитина навіть може задуситися», – наголосила вона.

Читайте також:  У нас діти не плачуть. Як у Львові малюкам роблять складні операції

Зазначимо, що найчастіше діти ковтають кнопкоподібні літієві батарейки, дитячі конструктори та гідрогелеві кульки.

Що робити, якщо дитина проковтнула сторонній предмет?

Звертайте увагу на вікові обмеження — не давайте маленьким дітям ті іграшки, які не передбачені для їхнього віку. Іграшки для дітей старшого віку можуть містити дрібні деталі.

Не залишайте дрібні речі у зоні доступності дитини. Зберігайте гроші в гаманцях, батарейки у шухлядах, а прикраси у шкатулках. Все це не менш важливо, ніж постійно прибирати вдома і ховати від дітей ліки.

Не використовуйте предмети побуту (пульт від телевізора, годинники, електронні ваги, тощо) для забавки чи відволікання дітей.

Якщо діти зовсім маленькі, постарайтесь не купувати додому нічого, що має маленькі магніти та іграшки, для роботи яких потрібні маленькі батарейки.

Якщо маєте кількох дітей, спробуйте пояснити старшим, які предмети небезпечно давати малюкам. Запропонуйте відразу ховати такі речі.

Батькам необхідно негайно звернутися до лікаря, якщо дитина щось проковтнула.

Якщо з’являються кашель, постійне слиновиділення, проблеми з ковтанням, нудота, біль у грудях, у животі, проблеми з тим, щоб піти в туалет, кров у виділеннях або дитині важко дихати — потрібно терміново звернутися по медичну допомогу.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!