Обмеження для порушників. Які правила прописали на прокат електросамокатів у Львові

4483 0
Ухвалу розглядатимуть на сесії міськради у четвер, 8 липня.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Львівській міській раді відбувся круглий стіл на тему «Електросамокати. Що далі?», на якому робоча група розглянула проблеми й питання врегулювання правил користування електросамокатами.

Читайте також: Чим небезпечні велосипеди. Підсумки пожежі на Виговського у Львові

Правила стосуються саме користувачів електросамокатами, а представники сервісів прокатів повинні ознайомити їх з цими правилами, та поки ніяких покарань не буде. За ухвалою пропонують встановити обмеження користування електросамокатами людині, яка ці правила порушила. У випадку, якщо сервіси електросамокатів співпрацюватимуть з іншими компаніями, то порушник не зможе користуватися будь-яким з цих прокатних сервісів.

Обмеження швидкості руху для електросамокатів

В ухвалі йдеться про обмеження швидкості руху електросамокатів до 5 км/год на тротуарах, де багато пішоходів. Тобто якщо користувач електросамокату їде тротуаром, де багато людей, то потрібно обмежити рух задля безпеки всіх учасників руху. Якщо ж тротуар вільний, то їхати можна швидше.

Паркування електросамокатів

Оскільки зараз часто можна зустрітися з неправильним паркуванням самокатів, коли їх залишають на проїжджій частині чи на тротуарах, де вони заважають людям, то в місті будуть визначені зони для паркування.

Формат місць для паркування і їх локацій по Львову робоча група ще вирішує, однак розглядають варіант облаштування цих зон у місцях скупчення самокатів. Також планують встановити відповідні знаки та правила, де не можна буде паркуватися (пішохідні переходи, велосипедні та пішохідні доріжки, тротуари, які менші за 1,5 метрів, виїзди екстрених служб тощо). 

Обмеження віку

У разі прийняття ухвали самокатами мають користуватися люди від 14 років. Діти від 7 до 14 років зможуть користуватися цим засобом також, однак лише у супроводі батьків.

Розширення велоінфраструктури

Наразі найкращим рішенням для користувачів електросамокатів є рух велодоріжками, однак у Львові на багатьох вулицях їх ще немає. Тому в управлінні транспорту будуть зосереджуватися також на розширенні велоінфраструктури й поступовому збільшенні відповідних доріжок.

Часто буває так, що у місцях, де є велодоріжки з обох сторін дороги, люди їздять не з того боку, тому робоча група наполягає на інформуванні людей щодо культури поведінки під час користування електросамокатами, щоб не створювати небезпечних ситуацій в русі.  

Створення інформаційного ресурсу

Представники прокатних сервісів електросамокатів у Львові погоджуються на створення інформаційного ресурсу для всіх користувачів, а також експрес-тесту, який дозволить визначити знання людиною елементарних правил їзди на електросамокаті. Представники сервівсів також кажуть, що можна було б створити спеціальний код, за яким постійні користувчі цим засобом, чи ті, хто кілька разів користувався ним без порушень, могли отримати якісь бонуси у додатку сервісу. 

Під час круглого столу також обговорили питання офіційного визначення користувачів електросамокатами як пішоходів. У Львові були випадки з електросамокатами, коли поліція фіксувала їх користувачів, учасників ДТП, пішоходами. 

Читайте також: Яких правил мають дотримуватися водії електросамокатів у Львові. Відео

Створення відповідної інфраструктури у всіх частинах міста важливе, оскільки часто люди їздять електросамокатами на проїжджій частині, а це може спричинити труднощі, як для самих користувачів, так і для водіїв автомобілів. На електросамокаті дуже важко вказати на напрямок руху, якщо потрібно повернути праворуч чи ліворуч, тому це може спричинити до непорозуміння між учасниками дорожнього руху. 

Крім того, падіння з електросамокату дуже відрізняється, наприклад, від велосипеда, тому важливо рухатися з обмеженою швидкістю. Якщо при падінні з велосипеда людина може стримати себе однією ногою, то у випадку з електросамокатом це неможливо, і можна завдати собі чималих ушкоджень і травм.  

Ухвалу про електросамокати розглядатимуть на сесії міськради у четвер, 8 липня. 

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!