У Львові на площі Коліївщини працюють археологи. Що сподіваються знайти

2730 0
Кам'яні будівлі на території площі з'явилась у XVI
Фото:  Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба»

Фото: Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба»

У Львові на площі Коліївщини працюють археологи. Фахівці із «Рятівної археологічної служби» досліджують територію, оскільки площу планують реконструювати. Дослідники сподіваються знайти там залишки мурів давніх будинків, про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» Остап Лазурко.

«Почали роботи цього тижня, завершити плануємо за два тижні. Хотілося б отримати більше відомостей про планувальну структуру, яка була на цій площі. Вона була забудована до половини ХІХ століття. Пізніше, за Австрії там зробили площу. Зараз заклали невеликий розкоп, щоби спіймати межу самих будинків, де вони закінчувалися, де у них були господарські споруди», – каже археолог.

Читайте також: Як зміниться після реконструкції найменша площа Львова

Він додає, що сподівається знайти місце, на якому було подвір’я давнього будинку. Воно може бути цікавим для археології, багате знахідками.

«Вловити його досить важко. В австрійський період ділянку засипали будівельним румовищем. Поки ми не дійдемо до якихось непорушених ґрунтів, то говорити про межу подвір’я і будинків складно», – пояснює дослідник.

Читайте також: У Львові розпочали облаштовувати простір Станіслава Лема. Як зміниться площа

Остап Лазурко розповідає, що перші будинки на території, де нині площа Коліївщини, були впродовж XVI – ХІХ століть. Зрівняли їх із землею приблизно у 1830 роках, згодом там облаштували площу. Вона нині, до речі, є найменшою площею у Львові, має всього 650 квадратних метрів. Для порівняння площа Митна у Львові має 3 тисяч кв. метри, а площа Святого Теодора – 8 тисяч.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv уже писало про те, що у Львові напрацьовують концепцію з реконструкції площі Коліївщини. Проблеми площі у просілому мощенні, зношеному благоустрої. Відповідно до проєкту, архітектори хочуть оновити криницю на площі, вода в якій має набиратися до самого верху і перетікати через край та повертатися в резервуар. Бортик криниці з металевої пластини мав би підсвічуватися, а також там будуть прорізані надписи – імена людей, що тут жили і працювали. Також на площі планують висадити близько 775 рослин, в основному ґрунтопокривні, щоби уникнути травників.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!