Фірма Дубневича переоблаштовує вежу Цитаделі без погодження містобудівної ради

4427 0
Львівська міська рада запросила власника будівлі на виконком, аби він пояснив, під що переоблаштують вежу Цитаделі.
ВІЗУАЛІЗАЦІЯ: GALNET

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ: GALNET

У Львові розпочали роботи в одній із веж Цитаделі, що на вулиці Грабовського, 11. Що саме відбувається з історичною будівлею, яка колись була частиною оборонного комплексу, у Львівській міській раді достеменно не знають. Власник будівлі роботи розпочав, не отримавши містобудівні умови та обмеження, та не представивши проєкт на містобудівній раді. Про це Тvoemisto.tv повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Читайте також: Як вберегти Цитадель від захланних бізнесменів

Головний архітектор пояснив, що торік проєкт реставрації вежі розглядали на історико- консультативній раді. Його виготовила архітектурна майстерня «Симетрія». Тоді, каже він, проєкт схвалили.

«Згодом надходила заява на видачу містобудівних умов і обмежень, але ми рекомендували перед цим звернутись на містобудівну раду. Вони не подались. І цей проєкт більше не подавали на отримання містобудівних умов і обмежень», – розповів Антон Коломєйцев.

Він пояснює, що дозвіл на роботи ТЗОВ «Передзвін», яке є власником будівлі, вдалось отримати в обласному ДАБІ без містобудівних умов і обмежень. Вони, зі слів чиновника, не є обов’язковими, якщо роботи не змінюють техніко-економічних показників будівлі, якщо не мають суттєвого впливу з погляду містобудування, зокрема йдеться про площу будівлі, її висоту, кардинальні зміни території поруч.

«Але чи це є саме такий випадок, ми не розуміємо. Те, що ми бачимо з візуалізації, то з погляду естетики, до прикладу дах – коректно обігрується, але чи це веде до збільшення площі? Ми наразі не маємо документів, остаточних намірів, просто бачимо факт, що будується об’єкт, і міська рада не знає що очікувати на виході. Дозволи надавало обласне ДАБІ, міське ДАБІ не контролює ці процеси», – каже Антон Коломєйцев.

Він розповів, що на наступне засідання виконавчого комітету запросили представників власників будівлі. Вона належить ТзОВ «Передзвін», компанія, до речі, зареєстрована на тестя народного депутата Ярослава Дубневича Мирослава Швидкого. 

«Ми звернулися до власників, запросили на виконком у цю п’ятницю, на якому вони мають представити матеріали Нам цікаво, щоби історична субстанція продовжувала жити і щоб пристосовувалася до вимог сьогодення. Але це унікальний випадок – проєкт не був на містобудівній раді», – додав він.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: фортифікація Цитадель

Нагадаємо, нещодавно розпочали роботи в одній із веж Цитаделі, що на вулиці Грабовського, 11. На паспорті об'єкту вказано, що відбувається реставрація, там планують облаштувати офісно-мистецький простір. Йдеться про вежу, яка належить компанії «Передзвін». Роботи виконуватиме «Технобуд». 

Для довідки

Львівська цитадель – фортифікаційна споруда у Галицькому районі Львова. Зведення велося у 1850-1856 роках. Споруда складається з чотирьох веж-бастіонів і триповерхової будівлі казарми. Під час Другої світової війни тут був концентраційний табір для військовополонених «Stalag 328».

За часів Незалежності усі споруди комплексу перейшли у приватну власність. Одна із веж-бастіонів, які розташовані на Познанській (Пелчинській) горі, перебуває в руїнах, інша знаходиться у задовільному стані. Східну вежу-бастіон, що на Калічій горі, переобладнали під готель «Цитадель Інн».

Нагадаємо, Tvoemisto.tv писало, чому проби забудувати місцевість, де в часи Другої світової війни загинули десятки тисяч військовополонених, не найкраща ініціатива. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!