Бюджет розвитку Львова. ЛМР заклала 760 млн грн кредиту, депутати кажуть, що місто не потягне

2549 0
Бюджет розвитку цього року пропонують 3 мільярди 617 мільйонів гривень. Торік було 3 мільярди 522 мільйони.

Сьогодні депутати ради Львівської ОТГ обговорюють проєкт бюджету розвитку на 2021 рік. Відповідно до нього бюджет складатиме 3 мільярди 617 мільйонів гривень. Його депутати прийматимуть на початку лютого, перед тим головний фінансовий документ ОТГ розгляне виконавчий комітет. 

Читайте також: Львівська ОТГ офіційно запрацювала. Як пройшло передноворічне засідання депутатів

Директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич розповідає, що бюджет розвитку у 3 мільярди 617 мільйонів гривень сформують коштами, які передані із загального фонду бюджету міста, також від відчуження комунального майна, продажу земель, облігацій або кредитних запозичень.

«Ми на першій консультації з громадськістю виходимо із цифрою 3 мільярди 617 мільйонів. Пропонуємо депутатам міської ради зробити запозичення через продаж облігацій чи кредиту ЄБРР у сумі 760 мільйонів гривень. Для того, щоб ми могли забезпечити життєдіяльність усіх структур і не зупинити тих робіт, які розпочали торік», – каже Ірина Кулинич.

Щодо цих запозичень виникла суперечка. Депутатка Львівської міської ради від фракції «Європейської Солідарності» Уляна Пак каже, що міська рада не має можливості, зважаючи на бюджет, залучати понад 700 мільйонів кредитних коштів. Максимум, що можна, каже вона, – це 400 мільйонів. За її словами, бюджет розвитку не деталізований, нереалістичними називає цифри, які місто сподівається отримати від продажу землі і комунального майна.

«Маю застереження до суми у понад 700 мільйонів гривень запозичень. Для цього потрібно збільшити потенційні доходи. Максимум, що місто може дозволити собі – 400 мільйонів. Тож говорити зараз про цифру 3 мільярди 617 мільйонів не можемо», – зазначила депутатка.

Левова частка бюджету розвитку – 1 мільярд 667 мільйонів скерують на капітальні ремонти. Зокрема, на інфраструктуру та ремонти доріг – 668 мільйонів, на підтримку безперебійної діяльності міських ЛКП – 451 мільйони.

Читайте також: У Львові прийняли бюджет на 2021 рік

Рекордну суму, 242 мільйони гривень, пропонують закласти у бюджет розвитку на обслуговування лізингів. Торік було 199 млн. 

«У цьому році ми закриваємо лізинг по автобусах, місто придбало у лізинг 100 автобусів. Всього по лізингу 242 мільйони. Також ми повертаємо 440 мільйони гривень, які ми брали запозичень на інфраструктурні речі. Ще є наш місцевий внесок і податок на додану вартість, яку ми гарантовано виплачуємо по кредиту ЄБРР – це будівництво сміттєпереробного заводу, починаємо проєкт із біохімочистки електронний квиток, а також 100 автобусів і 10 трамваїв  це кошти ЄІБ і наші гарантійні зобов'язання», – пояснює Ірина Кулинич.

Цього року Львів бере на себе певні зобов’язання стосовно територій, які входять до складу Львівської ОТГ. Нині відбувається інвентаризація робіт, які проводили на цих територіях раніше, пояснює Ірина Кулинич.

«На території, які приєдналися, передбачені кошти у загальному фонді, також передбачені кошти у районних адміністраціях. А ще фінансування враховане конкретними розпорядниками коштів. Цього року мають добудувати школи в Брюховичах, у Рудно», – додала вона.

Нагадаємо, наприкінці грудня рада Львівської ОТГ затвердила бюджет територіальної громади на 2021 рік. Доходи бюджету визначені у сумі 11 млрд 148 млн 749 тисяч 900 гривень, видатки – 10 млрд 692 млн 249 тис. 900 гривень.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!