У Львові обрали архітектурний проєкт з реставрації Свірзького замку

2516 0
У пам’ятці національного значення планують створити культурно-мистецький центр.
Фото: Vidviday.ua

Фото: Vidviday.ua

У Львові відбувся Всеукраїнський архітектурний конкурс на найкращу проєктну пропозицію реставрвції замку у Свіржі. Проєкт розроблений тернопільськими аріхтекторами та пропонує створити у пам’ятці культурно-мистецький центр. Про це повідомляють на Facebook-сторінці Львівської спілки архітекторів НСАУ.

Переможця обрали серед чотирьох поданих пропозицій відновлення Свірзького замку XV – XVII ст. від учасників з Києва, Тернополя і Львова. У результаті найкращим журі визначило проєкт реставрації, розроблений творчим колективом з Тернополя на чолі з архітектором Юрієм Вербовецьким.

Читайте також: Недооцінений. Що буде з Свірзьким замком на Львівщині

Свірзький замок планують повністю відремонтувати наступного року в рамках програми «Велика реставрація».

Відомо, що спершу Свірзький замок був оборонною мурованою спорудою, яку неодноразово перебудовували. Перша згадка про замок датується 1484 роком. До 1939 року у Свірзького замку часто змінювалися господарі, але з приходом радянської влади його націоналізували. Замок тривалий час пустував, а у 1978 році його передали Спілці архітекторів колишнього СРСР. Тоді замок частково реставрували, однак зараз частина будівлі все ще у аварійному стані.  

У 2018 році Свірзький замок вперше відкрили для відвідувачів, утім ненадовго. Через кілька місяців його знову закрили на замок, а опікуватися ним почало громадське об’єднання Культурний центр «Замок Свірж». На перший етап робіт навіть виділили 500 тис. грн. Детальніше про цінність замку і що з ним буде, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!