У Львові після реконструкції відкрили площу Коліївщини. Фото, відео

2732 0
Тут фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба» знайшли решки давніх будівників та стародавнього колодязя, який вдалося відновити.
фото дар

фото дар'ї кучер

У Львові після реконструкції відкрили найменшу площу міста – площу Коліївщини. Її розміри – усього 650 квадратних метри, у чому і є особливість території. Для порівняння площа Митна у Львові має 3 тисяч кв. метри, а площа Святого Теодора – 8 тисяч. Офіційне відкриття проходить сьогодні, із 14:00.  

Площа цінна також тим, що тут фахівці НДЦ «Рятівна археологічна служба» знайшли рештки давніх будівників та стародавнього колодязя, який вдалося відновити. Так, відповідно до проєкту, криницю оновили та прорізали надписи – імена людей, що тут жили і працювали. Окрім цього, на площі з’явилися нові вуличні меблі та зелені насадження. Проєктом реконструкції займалася ПП «Науково-виробнича фірма «Рутенія».

Читайте також: Вулиця Бандери: серед недоліків бруківки – шум, вібрація, обмежений рівень безпеки

Зокрема, замість звичних лавок на території поставили стільці. Як повідомив під час стріму Tvoemisto.tv керівник ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик, перший такий приклад вже є біля ринку «Доброботу», що на вул. Рибній.

«Там є маленький сквер із такими меблями. Загалом в Європі – це дуже поширений варіант. Ліхтар тут – така репліка старим львівським ліхтарям, де теж, до речі, можна присісти, і він гармонійно вписується в цей простір, раніше його не було. Тут буде ще додаткова інформація, з якої можна буде дізнатися більше про саму площу», – каже він.

Водночас питання її перейменування наразі залишається відкритим. За словами Павла Богайчика, у процесі дискусії сподіваються дійти одностайної думки.

Нагадаємо, що площу реконструювали в межах грантового проєкту про співпрацю з єврейськими організаціями у проєкті «Спільна відповідальність за спільну спадщину» (ReHERIT) завдяки допомозі Європейського союзу. Вартість робіт становила 3,2 млн грн.

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!