Біля Ратуші у Львові підняли пластовий прапор

1091 0
Цього року через карантин День першої пластової присяги святкували онлайн.
Фото: Фейсбук

Фото: Фейсбук

Пласт у Львові відсвяткує 109-ту річницю з Дня першої пластової присяги. Через посилений карантин цього року пластуни не організовували масових заходів, однак на флагштоку біля Ратуші підняли пластовий прапор. Про це повідомляє ЛМР.

Читайте також: Керівницею львівського осередку «Пласту» переобрали Анастасію Слюсаренко

Усі заходи зі святкування Дня першої пластової присяги-2021 провели онлайн.

Довідково

12 квітня 1912 року вважається початком відліку життя організації. У 1908 р. засновник скаутського руху Бейден-Пауел видав книжку «Скаутинг для хлопців» (англ. Scouting for boys), яку переклали багатьма мовами світу. Українською мовою її переклав Олександр Тисовський, один із засновників перших пластових (скаутських) гуртків при Академічній гімназії у Львові. Незалежно від Тисовського пластові гуртки почали також творити Іван Чмола та Петро Франко. Тисовський розробив систему пластових проб (завдань), які мали виконати пластуни, для того щоб отримувати нові звання та вдосконалювати себе. За кілька місяців діяльності, 12 квітня 1912 р., першу пробу на ступінь «учасника» здали та прийняли Пластову присягу на вірність Богові та Україні близько 40 осіб, що вважається офіційною датою заснування «Пласту».

У грудні 1989 р. у Львові створили опікунську раду «Пласту». Завдяки праці окремих осіб та підтримці деяких нових організацій виникли пластові групи в різних середовищах і в різних місцевостях. Уже в 1990 р. вони були у Львові, Дрогобичі, Бориславі, Луцьку, Києві, Донецьку. 22 лютого 1990 р. міська рада Львова затвердила «Статут пластового товариства». Пластуни в еміграції активно допомагали розвитку «Пласту» в Україні. На початок 1995 р. «Пласт» нараховував 3500 учасників. Зараз в організації близько 9 тисяч осіб, з яких близько 2500 належать до осередку Пласту у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!