У Львові презентують виставку видавця та медіамагната ХХ століття Івана Тиктора

1358 0
Виставку представлять у Львівському музеї історії релігії.
Фото: Краєзнавчо-туристичний портал «Край»

Фото: Краєзнавчо-туристичний портал «Край»

У Львові представлять виставку, присвячену українському видавцю та редактору Івану Тиктору. Відкриття експозиції «(Не)забутий Іван Тиктор: до 125-річчя від дня народження видавця» відбудеться 15 вересня у приміщенні Львівського музею історії релігії у межах 28 Міжнародного Book Forum Lviv.

Як повідомляють організатори, проєкт знайомить з діяльністю найуспішнішого українського видавця ХХ ст. Івана Тиктора у 1923 – 1939 роках, так званим львівським періодом. У той час він заснував видавничий концерн «Українська Преса». Виставка окреслює біографію та родовід Тиктора, його львівські локації та основний доробок концерну «Українська Преса». Відеоряд поглиблює знайомство з Тиктором та його здобутками, а фінальна інсталяція «занурює» в атмосферу тогочасної редакції.

Основу виставки склали документи та фотографії, які надала родина Тиктора, зокрема, Наталія Байдак, Юрій Кравчук, Ольга Падковська. Також це матеріали, зібрані науковцями Української академії друкарства та Львівської національної наукової бібліотеки імені В. Стефаника. В експозиції представлені оригінали та скан-копії часописів, книжок, календарів.

«Забутий» радянською історією через ідеологічну несумісність та незламну україноцентричну позицію насправді незабутній Тиктор повертається — у досягненнях, що зробили його «королем української преси», «владарем сердець і думок» міжвоєнного галицького українства і водночас як постать світового масштабу, зіставна з найвідомішими видавцями сучасності», – каже організаторка Надія Зелінська.

Відкриття виставки відбудеться 15 вересня о 16 год у Львівському музеї історії релігії. Тут вона перебуватиме до 29 вересня. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!