У Львові реставрують дах каплиці Трьох святителів

1755 0
Ймовірно, роботи затягнуться і на наступний рік. Вартість робіт майже два мільйони гривень
Фото:ua.igotoworld

Фото:ua.igotoworld

У Львові розпочали реставрувати дах на каплиці Трьох святителів, що на вулиці Руській. Зараз там завершують монтувати риштування. Металеву покрівлю замінять цілком. Вартість робіт майже 2 мільйони гривень. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповіла керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: «Кожен сантиметр – це твір мистецтва». Як каплицю Боїмів у Львові готують до реставрації

«Там давно протікає дах. Позаминулого року, коли проводили реставрацію будинку поряд, то реставратори перекрили місця де протікало найбільше. Ми замовили ПКД, детальніші дослідження проведуть, коли поставлять риштування. Тоді зможемо зорієнтуватися щодо стану деревини. Метал у поганому стані, покрівля розсипається»,– каже Лілія Онищенко.

Вона розповідає, що покрівлю храму, не ремонтували щонайменше 50 років. Зараз же за проектом передбачено часткову заміну дерев’яних конструкцій і повну заміну металу а також реставрація хрестів. Вартуватимуть роботи 1 мільйон 900 тисяч гривень, кошти виділять з міського бюджету.

Лілія Онищенко додає, що проект реставрації пройшов усі необхідні погодження у Мінкульті та в ДАБІ.

«Це не проста реставрація, ми не можемо зараз добре бачити що є між склепінням і дахом. Знаємо, що там є ліпне оздоблення, воно походить з 17 століття. Очевидно, що почнемо по частинах знімати дах. Коли завершимо не знаю», – додає Лілія Онищенко.

Фото: photo-lviv.in.ua. Каплиця Трьох Святителів. Фото 1910 року

Довідка: У 1584 році, після закінчення будівництва вежі Корнякта, Львівське Успенське братство розпочинає будівництво каплички, названої в ряді тогочасних документів «руською церквою», пише портал «Фотографії старого Львова».  Будівництво провадив архітектор Андрій Підлісний, з яким фундатор, міщанин Костянтин Корнякт уклав угоду на побудову храму на розі вулиць Підвальної та Руської. Освячена каплиця у 1591 році. Каплиця постраждала у пожежі 1671 року, втім її знову відбудували. У 1846—1847 роках каплицю реставрували, тоді вона була сполучена з Успенською церквою проходом.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!