У Львові дзвіницю церкви Покрови Пресвятої Богородиці відреставрують за 4 млн грн

2578 0
Загальна вартість ремонтних та відновлювальних робіт складає 4 млн 220 тис. гривень.
Фото: Олександр Мазуренко

Фото: Олександр Мазуренко

У Львові розпочнуть реставрувати дзвіницю церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що на вул. Личаківській, 175. Саме зараз готують тендер, повідомляє ЛМР.

Читайте також: Які храми Львова відреставрують цього року. Перелік

За словами начальниці управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, об’єкт буде перехідним і роботи тут закінчать вже наступного року.

Відповідно до проєкту, планують відремонтувати цегляну кладку, розчистити та відновити штукатурний шар, відновити декоративний балясин. Також хочуть виконати такі роботи, як: антисептування, протисольову обробку та гідрофобізацію кам'яних поверхонь; влаштування гідроізоляції та підлогових покриттів; влаштування капельників та звисів; монтаж системи блискавкозахисту; відновлення та заміну віконних блоків; посилення виступаючої частини плити оглядового майданчика; відновлення колон та перил оглядового майданчика; вогнезахисну обробку деревини конструкцій даху.

Читайте також: У храмі Климентія Папи у Львові відремонтують підпірну стінку

Загальна вартість робіт складає майже 4 млн 220 тис. грн.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Церква святого Климентія папи

Крім того, за кошти міського бюджету відреставрують дах у каплиці Трьох Святителів, що на вул. Руській, 7, відновлять підпірну стінку у храмі Климентія Папи, що на вул. Генерала Чупринки. Також оголошено тендер на комплексну реставрацію дерев’яної церкви у с. Воля-Гомулецька, яка є пам’яткою архітектури національного значення.

Довідково

Дзвіниця храму Покрови Пресвятої Богородиці – складова частина храмового комплексу, який почали будувати ще в 1934 р., за найновішими тогочасними тенденціями архітектури та інженерії під керівництвом львівського архітектора і ректора Вищої технічної школи (нині НУ «Львівська політехніка») Тадеуша Обмінського. Через його передчасну смерть будівництво продовжив інженер Вавжинець (Лаврентій) Дайчак.

Храм збудували у формі старохристиянської базиліки першого тисячоліття, зведений на природному підвищенні ландшафту у стилі конструктивізму і одразу став домінантою східної межі Львова оскільки виділявся в силуеті міста своїм незвичним виглядом, адже з його північної сторони височіла вежа (висотою 50 метрів) – унікальна у Львові, збудована на зразок флорентійських дзвіниць, яка до сьогодні прикрашає церковний комплекс.

19 жовтня 1939 р. радянські війська обстріляли храм, пошкодили фасад, дах і вежу. 27 червня 1941 р. костел пошкодила німецька авіабомба. Під час німецької окупації проведено ремонтні роботи.

У повоєнний час тут розмістили книжковий склад (до 1989 р.), а перед храмом поставили пам’ятник – бойовий танк, що стояв на п’єдесталі. Релігійний комплекс використовували як господарські приміщення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!