У Львові хлопчику зі складною вродженою вадою успішно провели унікальну операцію

2206 0
Однорічний хлопчик готується вже до третього етапу хірургічного втручання.
Фото: ОХМАТДИТ

Фото: ОХМАТДИТ

У Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ вперше лапароскопічно дитині прооперували атрезію ануса. Такі операції у світі виконуються уже давно. У Львові першими їх почали хірурги львівського ОХМАТДИТу. Про це йдеться на фейсбук сторінці лікарні

Хлопчик-мізинчик потрапив у лікарню на третій день після народження, з одного з районних пологових Львівщини. Дитині діагностували складну вроджену ваду розвитку кишківника – атрезію (відсутність отвору) ануса.
 

Двоетапне хірургічне втручання провів хірург, заступник директора із хірургічної частини Богдан Мальований. На першому етапі дитині невідкладно вивели стому через животик. А нещодавно – виконали зведення товстої кишки і формування ануса. Але не традиційним способом – через розріз живота, а найсучаснішим способом – лапароскопічно, тобто через маленькі проколи розміром у кілька міліметрів.

«Вперше у нашій клініці атрезію ануса прооперували лапароскопічно, а не традиційним способом. За допомогою лапароскопа ми мобілізували частину товстої кишки, вивели її у місце, де має бути анальний отвір. Усе заплановане вдалося. Якийсь час дитина ходила зі стомою. Хлопчику вже рік, він росте, гарно їсть, грається і готується до наступного, третього етапу хірургічного лікування», – каже Богдан Мальований.

Під час третього етапу хірурги закриють стому і виведуть кишківник через сформований під час другого етапу анальний отвір.

Читайте також:  У нас діти не плачуть. Як у Львові малюкам роблять складні операції

На цьому, за словами хірурга, лікування хлопчика буде завершене. «Все у нього буде, як в інших дітей. У дитинки буде нормальний кишківник, вона зможе ходити в туалет, як його однолітки», – каже Богдан Мальований.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!