У Львові відкрили перший в Україні Центр вакцинації. Як він виглядає і кого тут вакцинують

2596 0
У Центрі щеплення проводять китайською вакциною CoronaVac людям, які зареєструвалися у додатку «Дія».

У львівському стадіоні «Арена Львів» сьогодні, 29 травня, відкрили перший в Україні Центр масової вакцинації проти коронавірусу.

Читайте також: На «Арені Львів» планують облаштувати великий центр вакцинації

У Центрі робитимуть щеплення львів’янам вакциною китайського виробництва CoronaVac, які зареєструвалися у додатку «Дія». Їм має надійти дзвінок із конкретною датою та часом проведення процедури.

Центр масової вакцинації працюватиме лише у вихідні – у суботу та неділю. По дві бригади медиків щеплення робитимуть у дві зміни – до обіду (з 10.00 до 15.00 год) та після обіду (з 15.00 до 19.00 год). За кожні вихідні планують провакцинувати більше тисячі осіб.

При вході у Центр масової вакцинації вимірюють температуру та звіряють із тим, чи справді є реєстрація у додатку «Дія». Далі просять пройти, аби зареєструватися вже на місці та заповнити інформовану згоду на вакцинацію. Пацієнта вносять у комп’ютерну систему та просять пройти власне у сам пункт вакцинації.

Бажано, аби людина, яка прийшла на щеплення від коронавірусу, мала підписану декларацію із сімейним лікарем. Якщо її не має, відразу ж на місці це все можна оформити.

Читайте також: По 500 щеплень на день. Кого першими вакцинуватимуть від Сovid-19 на «Арені Львів»

За словами координатора центру вакцинації на «Арені Львів» Андрія Сорокаліта, у додатку «Дія» серед жителів Львівської області зареєструвалися вже більше 23 тис. людей. Учора вони обдзвонили близько 250 осіб, аби ті сьогодні прийшли на вакцинацію.

«Львівський Центр вакцинації населення відкрився першим в Україні. Це Центр вихідного дня, адже працюватиме лише по суботах та неділях. З 10 до 15 години вакцинацію проходитимуть працівники ІТ-компанії, а з 15 до 19-ї – люди, які записалися через додаток «Дія». Зокрема, ті, кому більше 60-ть років», – каже Андрій Сорокаліт.

Центр вакцинації на стадіоні «Арена Львів» розділений на зони. Скупчення людей не має. Надворі люди очікують своєї черги, в одній зоні – пишуть інформовану згоду, на другій – власне вакцинуються, а на третій – мають час, аби «перепочити» після проведеного щеплення та щоб медики упродовж півгодини могли прослідкувати за їхнім станом здоров’я після проведеної маніпуляції.

Сама вакцинація триває лише кілька хвилин.

Читайте також: На базі виставкового центру чи стадіону. У Львові можуть відкрити центр для масової вакцинації

Більшість людей, які сюди прийшли, запросили на вакцинацію учора.

«Мені зателефонували і запросили. Звісно, що погодився, бо у додаток «Дія» зареєструвався ще 2 березня. Вакцинуватися хотів або вакциною Pfizer, або CoronaVac. Ковідом не хворів, тому для мене вакцинація важлива і актуальна», – каже чоловік, який чекає на щеплення.

А ось літні чоловік і жінка вже пройшли всю процедуру. Кажуть, що у додаток «Дія» записалися лише вчора і їм відразу передзвонили, аби прийшли.

«За вакцину не переживали. Власне йшли саме на китайську вакцину CoronaVac. Довго про неї читали, вивчали. Нам сімейний лікар пропонував щепитися Astra Zeneca, але ми відмовилися», – каже жінка.

Тих, кого щепили вакциною CoronaVac у перший день відкриття Центру масової вакцинації повторне щеплення повинні отримати через 28 днів.

Як наголосив на своїй сторінці у Фейсбуці голова Львівської ОДА Максим Козицький, станом на 15.00 год. провакцинували 170 осіб.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров’я уже заявляло, що планує відкрити у Львові та ще в п'яти великих містах України центри для масової вакцинації населення. В одному такому центрі, за словами Віктора Ляшка, можна буде щепити 10 тисяч людей на добу. Центри планують відкривати на базі великих інфраструктурних об’єктів – виставкових центрів чи стадіонів, куди люди, за попереднім записом, зможуть прийти і зробили вакцинацію. Центр матиме усе належне обладнання для проведення щеплень. 

Записатися на вакцинацію через портал «Дія» може кожна людина, яка старша 18 років.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!